Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik tror han blir kjent tilregnelig

Anders Behring Breivik er ikke nervøs foran fredagens dom.

TRYGG PÅ RETTEN:  Anders Behring Breivik mener vitneførslen i retten var så god at han er trygg på at han blir kjent tilregnelig, slik han ønsker. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
TRYGG PÅ RETTEN: Anders Behring Breivik mener vitneførslen i retten var så god at han er trygg på at han blir kjent tilregnelig, slik han ønsker. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  På fredag faller dommen mot  Anders Behring Breivik.

Mens skyldspørsmålet er åpenbart, knytter det seg spenning til om Breivik vil bli funnet utilregnelig, som aktoratet har innstilt på, eller om han vil bli kjent tilregnelig.

- Ikke spesielt nervøs Breivik har hele tida vært opptatt av å bli kjent tilregnelig. Ifølge hans forsvarere er han også trygg på at det er dette som kommer til å bli utfallet.

- Breivik har en klar forventning om å bli funnet tilregnelig. Han er ikke spesielt nervøs, men virker rolig og trygg på at dette blir utfallet, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

- Han er fornøyd med vitneførselen, der to av de sakkyndige, flere uavhengige psykiatere og observasjonsteamet konkluderte med at handlingene var politisk motivert, forklarer advokaten. 

Forberedt på det motsatte Selv om han er trygg på utfallet, har Breivik også forberedt seg mentalt på at det motsatte kan skje.

- Han vil selvsagt bli skuffet over et slikt utfall, men er forberedt på at det kan skje, sier Jordet.

Selv om en utilregnelighetsdom vil gi ham større frihet i soningen, er Breivik fortsatt like bestemt på at han ønsker å dømmes.

- Han står minst like fast på dette. Det han sier, er at han ikke er så opptatt av bekvemmelighet, men av at hans politiske ideologi skal legitimeres. Han er opptatt av at hans ettermæle skal være korrekt.

Kan bli anke uansett Under rettssaken sa Breivik til dommerne at han ikke kom til å anke hvis han ble kjent tilregnelig.

- Således er spørsmålet om en ankesak nesten opp til dommerne alene, sa Breivik da. 

Men Jordet sier at han ikke kan garantere dette.

- Det han er klar på er at han ønsker å anke hvis han blir kjent utilregnelig. Han vil da anke skyldspørsmålet og reaksjonen for å få en fullstendig gjennomgang.

I motsatt fall vil Breivik og forsvarerne lese dommen grundig for å vurdere hva som skal gjøres.

Forbereder uttalelse Breivik vil trolig ikke få mye taletid på fredag, men han har likevel forberedt seg på å få ordet.

- Han har forberedt noe som han ønsker å si etter at dommen er falt, men hva dette er, ønsker han ikke å si noe om før fredag, sier advokat Jordet.

KAN BLI ANKE UANSETT: Breiviks forsvarer Tord Jordet (til venstre) kan ikke garantere at Breivik ikke vil anke en dom der han blir kjent tilregnelig, selv om Breivik selv under rettssaken hevdet dette. 
Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
KAN BLI ANKE UANSETT: Breiviks forsvarer Tord Jordet (til venstre) kan ikke garantere at Breivik ikke vil anke en dom der han blir kjent tilregnelig, selv om Breivik selv under rettssaken hevdet dette. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media