- Breivik vant en kamp med dommeren

Terroristen ble forsøkt avbrutt fem ganger av dommeren, men fikk kranglet seg til å lese opp en 13 sider lang forsvarstale.

DOMMERE: Fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen og fagdommer Arne Lyng. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Pool
DOMMERE: Fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen og fagdommer Arne Lyng. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet følger utspørringen av Breivik i livestudio.

(Dagbladet): Anders Behring Breivik fikk lov til å lese opp et 13 sider langt forsvarsskrift da han startet sin forklaring i Oslo tingrett i dag.

Han ble flere ganger forsøkt avbrutt og justert av dommer Wenche Arntzen fem ganger. Men etter litt diskusjon fikk Breivik hver gang fortsette.

-Han vinner en kamp med dommeren. Jeg har merket meg tiltalte som har gjort det i andre saker tidligere. Jeg tipper at hun trenger at han forklarer seg. Han trenger ikke å forklare seg de neste fem dagene som er satt av til utspørring. Han har bruk for sin ene forklaring. Han fikk en seier som han var nødt til å få for sin egen del, sier rettspsykolog Pål Grøndahl.

-Han fikk for så vidt også støtte fra både forsvarer og statsadvokaten, selv om bistandsadvokatene hadde innsigelser, sier Grøndahl.

Under Breiviks forklaring mottok Siv Hallgren og de to andre koordinerende bistandsadvokatene mange henvendelser fra bistandsadvokater som følger saken fra forskjellige saler rundt i landet.

- Det er greit at han får forklare seg, det er en viktig side ved denne saken. Likevel mener vi det gikk over streken da han begynte å snakke om de drepte. Grensen gikk da han begynte å snakke om det som gikk på de dreptes ettermæle, sier Hallgren til NTB.

Hun mener det er en vanskelig balanse mellom Breiviks rett til å forklare seg og hensynet til de etterlatte.

- Det var fint at dommeren grep inn flere steder, men mange mener han fikk gå for langt, sier hun.

Bistandsadvokat Arne Seland mener det var uheldig at dommeren avbrøt Breivik, samtidig som han fikk lov til å fortsette.

- Det var uheldig at dommeren prøvde å stoppe breivik 5 ganger uten at hun fikk gjennomslag. Breivik fikk fortsette som han hadde planlagt. Det kan gå utover hennes autoritet, sier Seland.

I Dagbladets TV-studio har advokat Frode Sulland nettopp sagt at han syntes dommeren hadde en «unødvendig rekke av avbrytelser»av Breiviks oppleste forklaring, og at han er redd for at det vil bli flere slike avbrytelser fra dommerens side.

Berit Reiss-Andersen, leder i Advokatforeningen, sa dette da hun møtte Dagbladet utenfor rettssal 250 i lunsjpausen:

- Jeg synes det var riktig av dommer Arntzen å la Breivik forklare seg ferdig. Det er ikke hennes viktigste rolle å vise autoritet. Hennes viktigste rolle er å få frem tiltaltes forklaring på en så god måte som mulig.

- Arntzen fikk helt klart vist hvem som er sjefen i retten, og det er henne, sier Reiss-Andersen.

FIKK FORTSETTE: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FIKK FORTSETTE: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer