Breivik var åpen for å drepe sin egen familie

Terroristens 66 år gamle far blir stadig mer forferdet over saken.

- I KRIG: Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, sier Breivik ikke ser på sitt eget liv som viktig. Ei heller familiens. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
- I KRIG: Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, sier Breivik ikke ser på sitt eget liv som viktig. Ei heller familiens. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sitt manifest skriver Anders Behring Breivik at han har et nært forhold til familien, men også at de er legitime mål i hans kamp. Breivik  mener flere i hans familie tilhører «kategori B-forrædere», ifølge ham «kulturelle marxister» og «multikulturelle politikere».

Han beskriver sine foreldre som Arbeiderparti-folk, moren kalles moderat kulturmarxist og feminist. Videre beskriver han detaljert de høye æresbevisninger hans fantasiorganisasjon deler ut for å drepe slike folk.

- Jævlig Hans far tror ikke sønnen kan ha betraktet familien som legitime mål for sin operasjon.

- Jeg tror ikke det, jeg vet ikke ..., sier faren til Dagbladet.

Han forteller at han gradvis har begynt å ta inn over seg alt som har skjedd.

- Jo mer det synker inn, jo mer jævlig blir det, sier han.

Breivik skriver at han var motivert av hat mot Arbeiderpartiet da han gikk til angrep. Hans far var selv aktiv i AUF i ungdomstida. På spørsmål om hva han tenker om at dette har gått ut over partiet, svarer han:

- Det er helt tragisk at det går ut over uskyldig ungdom, og at det går utover ungdom som kanskje skulle vært med å styre landet.

- Støtten hjelper Den siste uka har farens hjem i Frankrike vært beleiret av verdenspressen. Nå har det begynt å roe seg ned.

- Vi har fått veldig god oppfølging og hjelp fra det lokale politiet. Den lokale ordføreren har også vært her på besøk. I tillegg har vi fått mange støtteerklæringer, og det hjelper oss å leve videre, sier han.

Det er også mange nordmenn som ønsker å markere sin støtte til Behring Breiviks familie på Facebook.

- Det er jo godt å vite at vi har støtte hjemme i Norge. Jeg har jo ikke hatt noe kontakt med ham siden 1995. Det hele er uvirkelig og fremmed, sier Behring Breiviks far.

«Legitimt mål» I manifestet skriver Breivik at stemoren er et høyt verdsatt mål fordi hun jobbet i UDI.

— Selv om jeg er glad i henne, ville jeg ikke holdt det mot Knights Templar om hun ble henrettet under et angrep mot UDI, siden hun var en sviker fra det norske multikulturalistiske regimet, skriver Breivik.

— Jeg er i sjokk. Dette er bare helt forferdelig. Jeg kan ikke tro at det er sant, sa 66-åringen til Dagbladet i forrige uke.

I dag vil hun ikke kommentere saken ytterligere. Breivik beskriver også gudmoren og ektemannen som marxistiske, politiske aktivister.

I tillegg påstår han at brorens kjæreste er feminist og radikal marxist, noe som plasserer henne blant folk han hevder det er meningsfullt å ramme.

- Nødvendig Flere medlemmer i familien til Breivik har jobbet i regjeringsbygningene som Behring angrep.

FORFERDET: Terroristens 66 år gamle far.
FORFERDET: Terroristens 66 år gamle far. Vis mer

Faren jobbet i UD og Nærings- og handelsdepartementet i mange år, mens halvbroren ifølge TV 2 jobbet i Olje og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

Breivik har ifølge sin advokat ikke uttrykt anger. Han har heller ikke bedt om å få snakke med familien.

- Han tror vi er i krig. Han sier at det er beklagelig at han måtte gjøre dette, men at det var nødvendig, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

Hat - Han beskriver et nært forhold til familien. Har han tenkt på deres reaksjoner?

- Her er det samme reaksjon — at det er leit, men slik er det bare. Han mener han står i en kamp som er så viktig at han bare måtte gjøre det han gjorde, sier Lippestad, som forteller at Breivik ikke har spurt om sine nærmeste i avhør.

- Han sier at hans liv ikke er viktig, sier Lippestad.

- Hvor kommer Arbeiderparti-hatet fra?

- Hans krig består i to faser. Fase én er å få et styre i Europa som deler hans syn. Fase to er krigen mot det han mener er den muslimske faren i Europa, utdyper Lippestad.

- Han er i fase én, og for ham er Arbeiderpartiet den kraften som har skapt det samfunnet vi har i dag.

IKKE RASJONELL: Anders Behring Breivik var i en selverklært krig mot Arbeiderpartiet. Foto: Reuters
IKKE RASJONELL: Anders Behring Breivik var i en selverklært krig mot Arbeiderpartiet. Foto: Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer