BAKMANN: Alan Lake, tidligere banksjef og investeringskapitalist, står bak organisasjonen Four Freedoms Community. Breivik har i avhør innrømmet at han var inspirert av organisasjonen, som har holdt hemmelige møter i kirker i London. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
BAKMANN: Alan Lake, tidligere banksjef og investeringskapitalist, står bak organisasjonen Four Freedoms Community. Breivik har i avhør innrømmet at han var inspirert av organisasjonen, som har holdt hemmelige møter i kirker i London. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer

Breivik var inspirert av hemmelig antiislamnettverk

Four Freedoms Community har satt opp egne leveregler, og møtes i kirker i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at Anders Behring Breivik var inspirert av et hemmelighetsfullt antiislamistisk nettverk. Det har terroristen selv innrømmet i politiavhør. Nettverket heter Four Freedoms Community (FFC), en organisasjon med egen nettside.

Den britiske forretningsmannen Alan Lake står bak, og han forkynner organisasjonens budskap gjennom personlig kontakt, på visittkort påtegnet leveregler og hans navn, og gjennom hemmelige møter i to kirker i London.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Lake til å kommentere Four Freedoms Community, men han har gjort seg utilgjengelig. I et intervju med Dagbladet i desember nektet Lake for å være Breiviks engelske mentor. Breivik skriver om mentoren i sitt manifest.
 
«Indre sirkel» Det er organisasjonens såkalte «indre sirkel» som har møttes i de to kirkene for å diskutere kampen mot islam. Det har en som selv deltok på møtene forklart i politiavhør etter 22. juli.

- Agendaen til Alan Lake var å forme de som var til stede. Det var hjernevasking, har møtedeltakeren forklart i avhør.

HEMMELIGE MØTER: I denne kirka i hjertet av London har Alan Lake og hans Four Freedoms Community arrangert hemmelige møter for sine medlemmer. Foto: Espen Røst / Dagbladet
HEMMELIGE MØTER: I denne kirka i hjertet av London har Alan Lake og hans Four Freedoms Community arrangert hemmelige møter for sine medlemmer. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Dagbladet kjenner identiteten til flere av deltakerne på kirkemøtene. En av dem sier til Dagbladet at Lake presenterte tolv forsvars- og tolv angrepsmekanismer som han ba antiislamistene bruke i debatter.

I politiavhør har en møtedeltaker sagt at Lake oppfordret møtedeltakerne til å lyve til mediene og politiet.

- Veldig interessant Breivik har sagt i avhør at han har brukt FFCs nettsider som inspirasjonskilde da han skrev sitt såkalte manifest. Breivik sier han så på siden som svært interessant, og at han fortsatt husker den veldig godt.

Breivik sier FFC står for mye av det samme som organisasjonen han selv hevder å være medlem av — Knights Templar. Terroristen ser spesielt opp til FFCs antiislamistiske holdning, og at organisasjonen var «for urfolks rettigheter».

FASJONABELT: I denne blokka med tilhørende parkanlegg i hjertet av Londons finansdistrikt bor Alan Lake. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FASJONABELT: I denne blokka med tilhørende parkanlegg i hjertet av Londons finansdistrikt bor Alan Lake. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Breivik bekrefter på direkte, konfronterende spørsmål fra politiets avhørseksperter at når han svarer unnvikende på deres spørsmål om FFC, kan det være fordi han vil holde tilbake informasjon om den.

Snakket om Breivik Breivik har vært tema på minst ett av møtene i organisasjonen. Ifølge et øyenvitne Dagbladet har snakket med, sa Lake følgende:

«Finally the chicken have come out to roost» — at samfunnet nå får svi for feil som er begått tidligere.

Budskapet fra møtene er også spredt på noe som er en mellomting av visittkort og en livsguide.

En lederskikkelse innen det ekstreme, kristne miljøet i Storbritannia, som bekrefter å ha mottatt et slikt kort, avtalte først å møte Dagbladet i en forstad til London. Så oppgir hun flere falske adresser og tør til slutt ikke å snakke — men sier bare at FFC er et «sunt alternativ til et korrupt samfunn».

Dagbladet får opplyst av ansatte i de to kirkene at de driver med tungetale og såkalt pentakostal kristendom, en spirituell og aggressiv tolkning av religionen. De ansatte sier at de leier ut lokaler til de som vil betale, men vil ikke gå inn på konkrete avtaler.

Gått under jorda Alan Lake har ifølge britiske medier bygget sin formue i banksektoren og innen IT.

Han hadde en sjefsjobb i en bank i London. Dagbladet har den siste uka gjort gjentatte forsøk på å nå ham på telefon, sms, e-post og i hans leilighet i et boligkompleks i et av Londons dyreste strøk.

LEVEREGLER: Slike kort er delt ut til ekstreme kristne i England, fra Lake og Four Freedoms Community. Foto: Privat
LEVEREGLER: Slike kort er delt ut til ekstreme kristne i England, fra Lake og Four Freedoms Community. Foto: Privat Vis mer

Etter at han ble forelagt Dagbladets nye opplysninger på sms, skrudde Lake av telefonen, og holdt den av i flere dager.

— Han har gått under jorda, sier en nær venn av Lake i London.

Mystisk sms Etter gjentatte forsøk på å nå Lake, kom følgende sms inn på mobiltelefonen til Dagbladets reporter:

«Why do you support the killing of gays, honour killings, female genital mutilations, attacks on Jews and non-Muslims, rape of youngsters, and several more atrocities committed by Islamofascists? Why do you support Islamist enablers and radical left wing liberals, who care nothing for human rights and instead focus their hate on those who are tryning to protect civilization from these horrors? What kind of coward are you? Are you being paid by Islamists and their enablers to do their dirty work for them? Shame on you!»

TOLV LEVEREGLER: Four Freedoms Community vil regulere livsførselen til sine medlemmer. Foto: Privat
TOLV LEVEREGLER: Four Freedoms Community vil regulere livsførselen til sine medlemmer. Foto: Privat Vis mer

Meldingen er trolig sendt via Internett. Meldinga kommer ikke fra noe telefonnummer, og Dagbladet vet ikke hvem som er avsenderen.

UTILGJENGELIG: Dagbladet har gjentatte ganger prøvd å nå Alan Lake, ved å telefonere, sende sms og ringe på hjemme hos forretningsmannen i det fasjonable boligkomplekset i hjertet av London. Han holder seg i skjul, uten navn på ringeklokka. Dagbladet vet at Lake har mottatt og oppfattet Dagbladets formål med kontakten, men Lake har så langt valgt å ikke svare på Dagbladets henvendelser. Foto: Espen Røst / Dagbladet
UTILGJENGELIG: Dagbladet har gjentatte ganger prøvd å nå Alan Lake, ved å telefonere, sende sms og ringe på hjemme hos forretningsmannen i det fasjonable boligkomplekset i hjertet av London. Han holder seg i skjul, uten navn på ringeklokka. Dagbladet vet at Lake har mottatt og oppfattet Dagbladets formål med kontakten, men Lake har så langt valgt å ikke svare på Dagbladets henvendelser. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer