Breivik var inspirert av hemmelig antiislamnettverk

Four Freedoms Community har satt opp egne leveregler, og møtes i kirker i London.

BAKMANN: Alan Lake, tidligere banksjef og investeringskapitalist, står bak organisasjonen Four Freedoms Community. Breivik har i avhør innrømmet at han var inspirert av organisasjonen, som har holdt hemmelige møter i kirker i London. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
BAKMANN: Alan Lake, tidligere banksjef og investeringskapitalist, står bak organisasjonen Four Freedoms Community. Breivik har i avhør innrømmet at han var inspirert av organisasjonen, som har holdt hemmelige møter i kirker i London. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON/OSLO (Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at Anders Behring Breivik var inspirert av et hemmelighetsfullt antiislamistisk nettverk. Det har terroristen selv innrømmet i politiavhør. Nettverket heter Four Freedoms Community (FFC), en organisasjon med egen nettside.

Den britiske forretningsmannen Alan Lake står bak, og han forkynner organisasjonens budskap gjennom personlig kontakt, på visittkort påtegnet leveregler og hans navn, og gjennom hemmelige møter i to kirker i London.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få Lake til å kommentere Four Freedoms Community, men han har gjort seg utilgjengelig. I et intervju med Dagbladet i desember nektet Lake for å være Breiviks engelske mentor. Breivik skriver om mentoren i sitt manifest.  «Indre sirkel» Det er organisasjonens såkalte «indre sirkel» som har møttes i de to kirkene for å diskutere kampen mot islam. Det har en som selv deltok på møtene forklart i politiavhør etter 22. juli.

- Agendaen til Alan Lake var å forme de som var til stede. Det var hjernevasking, har møtedeltakeren forklart i avhør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.