PST-SJEFENS AVGANG:  Justisminister Grete Faremo orienterer 19. januar i år om PST-sjefens avgang. Nå stiller hun spørsmål ved PSTs arbeidsrutiner. Foto: Jacques Hvistendahl/DAGBLADET.
PST-SJEFENS AVGANG: Justisminister Grete Faremo orienterer 19. januar i år om PST-sjefens avgang. Nå stiller hun spørsmål ved PSTs arbeidsrutiner. Foto: Jacques Hvistendahl/DAGBLADET.Vis mer

Breivik-varsel ble lest av PST først etter 146 dager

Så gikk saksbehandleren ut i permisjon. Og Tollvesenets kjemikalie-tips ble liggende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 3. desember 2010 fikk PST en e-post fra Tollvesenet med informasjon om en norsk person som hadde kjøpt kjemikalier fra et internettfirma i Polen. I vedlegget lå 41 navn på nordmenn som hadde overført penger til samme selskap, deriblant Anders Behring Breivik.  

PST har tidligere bekreftet at det ikke ble gjennomført søk på listen. E-posten ble sendt rundt i PST før den ble journalført i arkivet 10. mars 2011.  

Først 49 dager seinere - den 28. april 2011, kom e-posten fram til riktig saksbehandler.

Ble lest etter 146 dager Da var det gått 146 dager siden Tollvesenet hadde varslet om Breiviks kjemikaliekjøp.

Saksbehandleren leste mailen - og gikk ut i permisjon tre dager etter, ifølge en redegjørelse fra PST.  

Dermed ble varselet liggende «i skuffen».

22. juli-komiteen, som i går la fram sin innstilling i Stortinget, har i arbeid med innstillinga stilt justisminister Grete Faremo en rekke spørsmål om nettopp PST og Global Shield.

Ett av spørsmålene til Faremo var om PST hadde gode nok rutiner til å kunne sikre at den type opplysninger ble fulgt opp på en tilfredsstillende måte, og det ble her henvist til Breivik og de 40 andre navnene PST fikk fra Tollvesenet.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faremo: svakhet i rutiner Faremo svarte:

- PST har ved sin håndtering av «Global Shield» identifisert svakhet i sine saksbehandlingsrutiner når personell har lengre fravær fra sin arbeidsplass ifm med ferieavvikling, permisjon m.v., svarer Faremo, ifølge innstillingen som ble offentliggjort i går.  

Videre svarer hun at PST vil ta initiativ for å utbedre dette for å forhindre at saker ligger ubehandlet i lengre tid. Hun viser samtidig til PSTs brev av 6. desember 2011 der PST konkluderer: «før 22. juli ikke ble gjennomført søk på listen med 41 navn, herunder gjerningsmannen».  

- Jeg vil for øvrig avvente PSTs pågående internevaluering om dette spørsmålet og 22. juli-kommisjonens rapport, svarer Faremo. 

Hennes departement hadde i går ikke anledning til å utdype svaret overfor Dagbladet. 

PST vil heller ikke kommentere dette, men viser til en evaluering i midten av mars.

- I den vil Global Shield-håndteringen bli et tema og alle detaljer rundt dette vil legges fram på en pressekonferanse, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen til Dagbladet.

Ekstern gjennomgang av PST Jan Bøhler som 1. nestleder i 22. juli-komiteen, sier til Dagbladet at komiteen ikke har gått nærmere inn på dette spørsmålet til Faremo, men viser til at det i innstillingen tilrådes at det foretas en ekstern gjennomgang av PST.

- Blant annet når det gjelder det forebyggende sporet som om de har ressurser og kompetanse til å ta tak i slike mulige faresignaler, sier Bøhler til Dagbladet.

 - RESSURSER:  22. juli-kommisjonen spør blant annet om PST har ressurser og kompetanse til å håndtere slike varsler som Tollvesenet ga om Breiviks kjemikaliekjøp, sier kommisjonens 1. nestleder Jan Bøhler. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET.
- RESSURSER: 22. juli-kommisjonen spør blant annet om PST har ressurser og kompetanse til å håndtere slike varsler som Tollvesenet ga om Breiviks kjemikaliekjøp, sier kommisjonens 1. nestleder Jan Bøhler. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET. Vis mer