Breivik-varsel ble lest av PST først etter 146 dager

Så gikk saksbehandleren ut i permisjon. Og Tollvesenets kjemikalie-tips ble liggende.

 PST-SJEFENS AVGANG:  Justisminister Grete Faremo orienterer 19. januar i år om PST-sjefens avgang. Nå stiller hun spørsmål ved PSTs arbeidsrutiner. Foto: Jacques Hvistendahl/DAGBLADET.
PST-SJEFENS AVGANG: Justisminister Grete Faremo orienterer 19. januar i år om PST-sjefens avgang. Nå stiller hun spørsmål ved PSTs arbeidsrutiner. Foto: Jacques Hvistendahl/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 3. desember 2010 fikk PST en e-post fra Tollvesenet med informasjon om en norsk person som hadde kjøpt kjemikalier fra et internettfirma i Polen. I vedlegget lå 41 navn på nordmenn som hadde overført penger til samme selskap, deriblant Anders Behring Breivik.  

PST har tidligere bekreftet at det ikke ble gjennomført søk på listen. E-posten ble sendt rundt i PST før den ble journalført i arkivet 10. mars 2011.  

Først 49 dager seinere - den 28. april 2011, kom e-posten fram til riktig saksbehandler.

Ble lest etter 146 dager Da var det gått 146 dager siden Tollvesenet hadde varslet om Breiviks kjemikaliekjøp.

Saksbehandleren leste mailen - og gikk ut i permisjon tre dager etter, ifølge en redegjørelse fra PST.  

Dermed ble varselet liggende «i skuffen».

22. juli-komiteen, som i går la fram sin innstilling i Stortinget, har i arbeid med innstillinga stilt justisminister Grete Faremo en rekke spørsmål om nettopp PST og Global Shield.

Ett av spørsmålene til Faremo var om PST hadde gode nok rutiner til å kunne sikre at den type opplysninger ble fulgt opp på en tilfredsstillende måte, og det ble her henvist til Breivik og de 40 andre navnene PST fikk fra Tollvesenet.  

Faremo: svakhet i rutiner Faremo svarte:

- PST har ved sin håndtering av «Global Shield» identifisert svakhet i sine saksbehandlingsrutiner når personell har lengre fravær fra sin arbeidsplass ifm med ferieavvikling, permisjon m.v., svarer Faremo, ifølge innstillingen som ble offentliggjort i går.  

Videre svarer hun at PST vil ta initiativ for å utbedre dette for å forhindre at saker ligger ubehandlet i lengre tid. Hun viser samtidig til PSTs brev av 6. desember 2011 der PST konkluderer: «før 22. juli ikke ble gjennomført søk på listen med 41 navn, herunder gjerningsmannen».  

- Jeg vil for øvrig avvente PSTs pågående internevaluering om dette spørsmålet og 22. juli-kommisjonens rapport, svarer Faremo. 

Hennes departement hadde i går ikke anledning til å utdype svaret overfor Dagbladet. 

PST vil heller ikke kommentere dette, men viser til en evaluering i midten av mars.

- I den vil Global Shield-håndteringen bli et tema og alle detaljer rundt dette vil legges fram på en pressekonferanse, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen til Dagbladet.

Ekstern gjennomgang av PST Jan Bøhler som 1. nestleder i 22. juli-komiteen, sier til Dagbladet at komiteen ikke har gått nærmere inn på dette spørsmålet til Faremo, men viser til at det i innstillingen tilrådes at det foretas en ekstern gjennomgang av PST.

- Blant annet når det gjelder det forebyggende sporet som om de har ressurser og kompetanse til å ta tak i slike mulige faresignaler, sier Bøhler til Dagbladet.

 - RESSURSER:  22. juli-kommisjonen spør blant annet om PST har ressurser og kompetanse til å håndtere slike varsler som Tollvesenet ga om Breiviks kjemikaliekjøp, sier kommisjonens 1. nestleder Jan Bøhler. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET.
- RESSURSER: 22. juli-kommisjonen spør blant annet om PST har ressurser og kompetanse til å håndtere slike varsler som Tollvesenet ga om Breiviks kjemikaliekjøp, sier kommisjonens 1. nestleder Jan Bøhler. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET. Vis mer