Breivik varsler show i retten

Anders Behring Breivik sammenlikner seg med mulla Krekar.

«SHOWMANN»: Mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel. Ifølge Breivik lager han bevisst et «show» i retten.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
«SHOWMANN»: Mulla Krekar ble dømt til fem års fengsel. Ifølge Breivik lager han bevisst et «show» i retten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kjenner detaljer i den 319 siders lange rapporten fra de nye sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. I rapporten hevder Breivik at han har spilt «skuespill» under fengslingsmøtene. I retten 7. februar hevdet Breivik at han burde løslates og at Forsvaret burde tildele ham Norges høyeste utmerkelse i krig, Krigskorset med tre sverd. I samtaler med de nye sakkyndige hevder Breivik nå at dette bare var tull, og han sammenlikner seg med mulla Krekar.

-Han snakker til en liten gruppe, og lager show i retten, sier Breivik i samtaler med de nye sakkyndige.

Mulla Krekar er også på forsvarernes vitneliste i terrorrettssaken som starter 16. april.

Høyre og venstre Krekar ble nylig dømt til fem års fengsel for trusler.

Mulla Krekar er en av flere vitner forsvarene vil føre for å vise hvilket politisk spekter Breivik mener han befinner seg innenfor.

- Det er først og fremst medisinske fagpersoner, men også fagkyndige innen politikk. Det er også personer som tilhører miljøer både på høyresiden og venstresiden, sier Lippestad.

Også Breiviks forbilde Peder «Fjordman» Jensen er en av dem forsvarerteamet kaller inn. Det kommer også flere vitner fra islamfiendtlige miljøer i Norge og utlandet.

Målet med disse vitnene er å vise at Breiviks ideologi ikke trenger å være en vrangforestilling.

- Martyr De nye sakkyndige skriver i rapporten at Breivik kan forholde seg til 3—4 samtalepartnere uten problemer. De første psykiaterne konkluderte med at Breivik har delvis usammenhengende tale og at han «kommer tilbake til innholdet i sine vrangforestillinger, uansett hvilket tema som diskuteres».

Også Tørrissen og Aspaas tar for seg måten Breivik snakker på og formulerer seg. Men de konkluderer med at han har «god taleflyt» og «ingen kommunikasjonssvikt», får Dagbladet opplyst.

Der Husby og Sørheim opplevde at det var vanskelig å følge Breivik, hadde de to neste sakkyndige ingen slike problemer og det var god dialog hele veien, selv om Breivik også i disse samtalene ofte vendte tilbake til temaene han er mest opptatt av.

- Han ser på seg selv som en martyr for kulturkonservatisme. Han opplever seg selv som en sosial person, heter det i rapporten, der Breivik også sier at han ikke er suicidal.
 
- Oppspinn Breivik har også på andre områder justert seg noe før samtalene med Tørrissen og Aspaas. Han var kjent med hele den forrige rapporten før han startet samtalene med dem. I den første rapporten het det blant annet:

«Observanden scoret inkluderende pa spørsmål om grandiose vrangforestillinger. Han mener han har makt til å avgjøre hvem som skal leve og dø i Norge, at han kan bli innsatt som ny regent, og at hans organisasjon Knights Templar vil overta makten i Europa.»

Dette går han helt tilbake på i samtalene med de nye. Han sier dette bare er oppspinn og at det ikke er noe han står for.
De første sakkyndige tok i liten grad for seg Breiviks ideologi. Den har fått atskillig større plass i den siste rapporten.

De nye sakkyndige diskuterer ikke i sin rapport uenigheten mellom de sakkyndige. Tørrissen og Aspaas konstaterer at de har et annen skjønn.

: Oslo, 20120206. Fengslingsmøte Anders behring Breivik. 
ABB gjør hilsen mot pressen da han blir ført inn i retten. Han har opphevet fotoforbudet. Forsvarerne Odd Ivar Grøn ( m skjegg) og Tord Jordet til høyre
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
: Oslo, 20120206. Fengslingsmøte Anders behring Breivik. ABB gjør hilsen mot pressen da han blir ført inn i retten. Han har opphevet fotoforbudet. Forsvarerne Odd Ivar Grøn ( m skjegg) og Tord Jordet til høyre Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer