KLARGJORT: Publikum vil kunne følge fengslingsmøtet i publikumssal 227 i Oslo Tinghus. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
KLARGJORT: Publikum vil kunne følge fengslingsmøtet i publikumssal 227 i Oslo Tinghus. Foto: Gorm Kallestad/ScanpixVis mer

- Breivik vil bli avbrutt av dommeren

Anders Behring Breivik vil trolig ikke få muligheten til å komme med noen lang tale i dagens fengslingsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kl. 11 i dag skal terroristen Anders Behring Breivik møte i Oslo tingrett, da han må fremstilles for en ny periode i varetekt. Det er første gang det skjer med åpen rett, med pårørende, presse og publikum til stede.

Massemorderen har varslet at han vil forklare sine grusomme handlinger. Og pårørende og bistandsadvokater har uttrykt frykt for at terroristen vil få en talerstol for å få spredt sine meninger.

- Frivillig Breivik har også selv skrevet at fengslingsmøtet vil være en del av hans propaganda. Men advokat Jon Wessel-Aas mener bekymringene er ubegrunnede.

- Det er ingen andre enn Breivik, forsvarerne, aktoratet og dommeren som har plikt til å møte. De andre som er der gjør det helt frivillig. Det er heller ingen adgang til å ta bilder eller filme underveis. Alle som ikke orker å høre ham, slipper det, sier Wessel-Aas, som har uttalt seg til retten på vegne av Norsk redaktørforening i forkant av fengslingsmøtet.

De etterlatte frykter at Breivik skal komme med en tale.

- I den grad han skulle ønske å gjøre noe sånt, har dommeren all mulighet til å avbryte ham og si at han får spare det til hovedforhandlingen. Han vil ikke få mulighet til å komme med noen lang tale, sier Wessel-Aas.

«Kjedelig» Breivik har opplevd å bli avbrutt i de tidligere fengslingsmøtene. Hans forsvarer Geir Lippestad sier til Dagbladet at hans klient har forberedt noe, men at han forstår at det ikke er anledning til å komme med lange utlegninger i fengslingsmøter. Breivik har i tidligere fengslingsmøter sagt at han opplever at han er i krig mot Arbeiderpartiet, og det er ventet at han vil si noe tilsvarende også denne gangen.

Oslo-mannen har innrømmet de faktiske forholdene. Det er derfor ingen tvil om at han vil bli varetektsfengslet videre, stridsspørsmålet vil trolig heller bli hva slags restriksjoner han skal ha i fengselet. Forsvarerne vil trolig argumentere for at han skal få mulighet til å lese aviser og se TV.

- Det vil trolig vil det blir et ganske kjedelig og kort fengslingsmøte. Det er ikke så mye dramatisk som skal tas opp, sier Wessel-Aas, som understreker at det kan skje uforutsette ting.

- Hvis det skjer noe spesielt, vil det være andre enn partene i retten som bidrar til det. Jeg tror det vil bli som det ofte er, at den siktede i saken blir den lille part, mens samfunnet og rettssystemet har kontrollen, sier Wessel-Aas, som er partner i Bing Hodneland advokatselskap.

Kritiske Flere etterlatte er sterkt kritiske til at det vil bli åpne dører.

SALEN: I hovedsal 828 i Oslo Tinghus vil Anders Behring Breivik for første gang møte etterlatte og pressen etter 22. juli.  Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SALEN: I hovedsal 828 i Oslo Tinghus vil Anders Behring Breivik for første gang møte etterlatte og pressen etter 22. juli. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det er bred enighet om at vi ikke ønsker at Breivik skal få mulighet til å profilere seg og sine ideer, sier Arne Okkenhaug, som mistet sin sønn på Utøya, i en uttalelse etter at etterlatte var samlet på Gardermoen i helga.

- Vi frykter den ytterligere økte oppmerksomheten dette vil gi ham. Vi kjenner til hans planer og ideer gjennom det han selv har publisert. Det åpne rettsmøtet kan gi ham en talerstol for å fremføre synspunkt som vi vil oppleve som en stor ekstrabelastning, sier Okkenhaug.

Det er i utgangspunktet referatforbud fra fengslingsmøter. Dette vil bli utfordret når flere hundre personer vil følge rettsmøtet, og pressens representant, politisk redaktør i Aftenposten har tatt til orde for at retten dropper referatforbudet.

Tingrettsdommer Torkjel Nesheim, som skal lede rettsmøtet, har varslet at han vil oppheve referatforbudet helt eller delvis etter at han har tatt stilling til hva som har kommet fram i fengslingsmøtet.