Breivik vil bruke fersk soningsrapport i søksmålet mot staten: - Nyttig for oss

Sivilombudsmannen mener massemorderens soningsforhold kan gi isolasjonsskader.

SONER HER: Sivilombudsmannen besøkte Skien fengsel i juni i år. Slik ser det ut på cella Breivik soner i. Foto: Torbjørn Berg
SONER HER: Sivilombudsmannen besøkte Skien fengsel i juni i år. Slik ser det ut på cella Breivik soner i. Foto: Torbjørn BergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Øystein Storrvik, Anders Behring Breiviks advokat, sier Sivilombudsmannens rapport som konkluderer med at terror- og massedrapsdømte Anders Behring Breivik kan få isolasjonsskader på grunn av den omfattende isolasjonen under soningen i Skien fengsel vil bli sentral del av søksmålet Breivik har anlagt mot staten.

- Rapporten er nyttig for oss da den er en kompetent gjennomgang av hvordan han har det. Steg én er å få en god beskrivelse av forholdene, og det er denne rapporten, sier Storrvik til Dagbladet.

I rapporten, som er publisert på Sivilombudsmannens nettsider, heter det at fengselet bør utvide fellesskapet mellom innsatte og ansatte på avdeling for særlig høyt sikkerhetsnivå, hvor Breivik var eneste innsatte da Sivilombudsmannen laget rapporten.

- Glad for besøk Telemark fengsel, skien avdeling er gitt frist til mars neste år for å svare Sivilombudsmannen.

- Vi vil gå grundig inn i rapporten og kikke på det som Sivilombudsmannen har påpekt. Det jeg kan si, er at jeg i utgangspunktet er glad for at Sivilombudsmannen har vært her for å se på hvordan vi gjennomfører vårt samfunnsoppdrag. Vi har allerede fokus på flere av de punktene som Sivilombudsmannen trekker fram, sier fengselsleder ved Skien fengsel, Ole Kristoffer Borhaug, til Dagbladet.

FORBEREDER RETTSSAK: Advokat Øystein Storrvik (tv) og Marius Kjelstrup Emberland fra regjeringsadvokaten under et planleggingsmøte i Oslo tingrett tidligere i høst.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORBEREDER RETTSSAK: Advokat Øystein Storrvik (tv) og Marius Kjelstrup Emberland fra regjeringsadvokaten under et planleggingsmøte i Oslo tingrett tidligere i høst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Med tanke på at de akkurat har fått rapporten og den forestående rettslige behandlingen av Breivik-søksmålet, ønsker ikke Borhaug å gå inn på konkret hva fengselet har gjort eller ikke gjort med Breiviks soningsforhold.

- Hvilke sikkerhetstiltak vi skal iverksette, er noe vi hele tida vurderer og kontinuerlig jobber med, sier Borhaug.

Besøksvenn Storrvik mener behandlingen av Breivik og det han kaller trykket mot ham er umenneskelig behandling.

I Sivilombudsmannens rapport kommer det fram at Breivik jevnlig får besøk av det som i rapporten omtales som en visitor, som skal være en profesjonell besøksvenn, engasjert av kriminalomsorgen. Vedkommende møter Breivik, og de snakker sammen gjennom en glassvegg. Ifølge NRK er det snakk om en militærprest, som treffer Breivik hver 14. dag. Storrvik sier Breivik setter pris på disse besøkene.

- Han setter pris på alt som bryter monotonien. Men han er nå mest opptatt av å kunne ha kontakt med personer etter eget valg, sier Storrvik til Dagbladet.

Advokaten har sagt til Dagbladet at den eneste ikke-profesjonelle personen Breivik har hatt besøk av, er moren hans. De to møttes i noen minutter rett før hun døde, og hun fikk da lov til å gi ham en klem. Alle andre møter skjer gjennom glassvegg.

Telefonvenninne Etter det NRK kjenner til får Breivik også snakke med en venninne 20 minutter hver uke. Samtalene skal ikke omhandle ideologiske temaer.

- Han har noe telefonkontakt. Det er sterke føringer på hvem han kan snakke med og om hva. Etter vårt syn er det unødvendig strengt og begrensende, sier Storrvik.

Frykter skader I rapporten anbefaler Sivilombudsmannen at fengselet utvider det planlagte fellesskapet mellom innsatte og ansatte, og vurdere andre tiltak for å minske risikoen for isolasjonsskader.

- Det er viktig med aktiviteter med ansatte for å kompensere for mulige isolasjonskader, sier Helga Fastrup Ervik, kontorsjef i forebyggingsenheten mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse hos Sivilombudsmannen.

Breivik var den eneste som sonet på avdelingen da besøket ble gjennomført.

- Hva mener dere med soningsskader?

- Innsatte som opplever høy grad av isolasjon over lang tid, kan få både psykiske og fysiske helseskader. For eksempel kan en miste følelsen av tid og rom, og evnen til å orientere seg.

I rapporten heter det:

- Det er anerkjent at isolasjon kan ha alvorlige konsekvenser for innsattes psykiske helse og utgjør en økt risiko for selvmord blant innsatte.

Anbefaler individuell veiledning I rapporten anbefales det også tiltak overfor de ansatte.

- Det er store faglige og menneskelige utfordringer også for de som jobber der. Vi anbefaler at de ansatte for individuell veiledning, noe som ikke skjer i dag, sier Ervik.

Sivilombudsmannen trekker fram at høysikkerhetsregimer, der innsatte soner i isolasjon fra andre innsatte, har fått økende oppmerksomhet internasjonalt, og det synes å utvikle seg en internasjonal enighet om at isolasjon under gitte forutsetninger kan utgjøre tortur eller annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Sivilombudsmannens forebyggingsenhet besøkte Telemark fengsel, Skien avdeling i juni 2015. Besøket omfattet avdeling A, de to sikkerhetscellene og fengselets sikkerhetsseng (belteseng), lufteområdene, avdeling for særlig høyt sikkerhetsnivå, hvor Anders Behring Breivik soner, fellesskapsavdelingene H, B og C, verksteder, skoleavdeling, aktivitetsbygg, besøksrommene og vaktrommene på de enkelte avdelingene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram