Breivik vil få lov til å sulte seg i hjel hvis han ønsker det

Fengselet kan ikke gripe inn.

VIL KUNNE SULTE SEG I HJEL: Anders Behring Breivik. Arkivfoto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VIL KUNNE SULTE SEG I HJEL: Anders Behring Breivik. Arkivfoto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Terrordømte Anders Behring Breivik har i et åpent brev, først omtalt av Nettavisen, sagt at han vil innlede en sultestreik, i protest mot endringer i soningsforholdene ved fengselet i Skien.

- Han skriver at han skal sultestreike fram til døden. Dette fordi han ikke makter den siste opptrappingen. Han skriver at han ikke orker mer, sa advokat Øystein Storrvik til Dagbladet tirsdag.

Vil få informasjon, ikke behandling Breivik vil få lov til å sultestreike seg i hjel. Det følger av reglene i Veileder for helsetjenesten for innsatte i fengsel. Innsattes rett til å bestemme over sin egen skjebne står sterkere enn helsetjenestens plikt til å gi øyeblikkelig hjelp.

- Etter pasient- og brukerrettighetsloven § 4-9 har en pasient på grunn av alvorlig overbevisning rett til å nekte å motta blod eller blodprodukter eller til å nekte å avbryte en pågående sultestreik, heter det i veilederen.

Den innsatte må få «tilfredsstillende informasjon», og helsetjenesten må forsikre seg om at den innsatte har «forstått konsekvensene for egen helse ved behandlingsnektelsen». Helsepersonell kan heller ikke gripe inn etter at pasienten har blitt bevisstløs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.