Breivik vil formidle sitt budskap

Men det viktigste retten skal vurdere er om han er tilregnelig, skriver kommentator Andreas Wiese.

VIL BRUKE MANUS: I dag varslet forsvarer Geir Lippestad at Breivik ønsker tillatelse til å få bruke støttemanuskript på første del av sin forklaring. Manuskriptet skal inneholde en kortversjon av det Breivik ønsker å få fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VIL BRUKE MANUS: I dag varslet forsvarer Geir Lippestad at Breivik ønsker tillatelse til å få bruke støttemanuskript på første del av sin forklaring. Manuskriptet skal inneholde en kortversjon av det Breivik ønsker å få fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første dag i retten i rettsaken mot Anders Behring Breivik ble en sterk opplevelse, og samtidig et forvarsel om hva som vil komme gjennom de neste ukene.

Aktoratet valgte å vise overvåkningsvideoene fra da bomben sprengte i regjeringskvartalet. De viste Breiviks egen tolv minutters propagandafilm, og de spilte av et opptak fra en telefonsamtale fra Utøya til politiet der man kunne høre Breiviks skudd mens en modig jente holdt linjen åpen.

Opptakene er en sterk påminnelse om hva denne saken dreier seg, presentert før Breiviks egen forklaring begynner i morgen.

Der Breivik mener han befinner seg i en krig, viser aktoratet hvordan uskyldige mennesker kaldblodig ble drept, uten mulighet til å forsvare seg.

Aktoratet antydet nok i sitt innledningsforedrag at de ikke har full tiltro til tidslinjen i Breiviks forklaring. Der Breivik hevder at det hele startet i 2002. Det er mulig at Breiviks reelle forberedelser i virkeligheten begynner senere. Slik det virker som Breivik mener hans manifest ble viktigere jo tykkere det ble, ble hans organisasjon og terror større for ham jo lengre angrepene ble planlagt.

Kanskje er han mer alene enn han vil innrømme, kanskje startet dette seinere enn han vil ha det til. Det sier noe om Breiviks prioriteringer at det første han gikk til anskaffelse av var hans egen fantasiuniform.

Dagen i dag ble avsluttet med at forsvarer Lippestad varslet at Breivik ønsker tillatelse til å få bruke støttemanuskript på første del av sin forklaring. Manuskriptet skal inneholde en kortversjon av det Breivik ønsker å få fram. Tiltaltes forklaring i retten skal i utgangspunktet være muntlig og uten forberedt manus, men retten kan likevel tillate manus brukt. Det vil bli avgjort før retten settes i morgen tidlig.

Aktoratet har ennå ikke tatt beslutning om hvorvidt de kommer til å hevde Breivik tilregnelig eller utilregnelig. Det trenger de heller ikke. De trenger ikke bestemme seg før prosedyren ved slutten av saken.

Da vil de også ha hørt hva de fire psykiaterne har konkludert med etter også å ha fulgt Breivik og vurdert hans oppførsel gjennom saken.

Forsvarerne har et mål om å få Breivik erklært tilregnelig, siden det er det Breivik ønsker. De har vurdert Breiviks ønske og argumentasjon om å straffes som tilregnelig til å ha en rasjonell nok begrunnelse til at de vil følge hans ønske.

I morgen og i de nærmeste dagene vil retten også få anledning til å vurdere den rasjonaliteten.