Breivik vil gi ett intervju

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ønsker å gjøre ett intervju med én utenlandsk medieaktør, trolig en TV-stasjon, før rettssaken starter mot ham 16. april.

VIL GI ETT INTERVJU FØR RETTSSAKEN: Anders Behring Breivik ønsker å gjøre ett intervju med én utelandsk medieaktør før rettssaken starter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL GI ETT INTERVJU FØR RETTSSAKEN: Anders Behring Breivik ønsker å gjøre ett intervju med én utelandsk medieaktør før rettssaken starter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han sier at det bare er større, utenlandske aktører som er aktuelle for ham i forkant av rettssaken. Han ønsker at det ene intervjuet han eventuelt gir skal nå bredest mulig og ut til andre land, og det mener han at norske medier ikke gjør. Det er en del norske mediehus som også har meldt sin interesse. Han sier da at han vurderer det, men at han i utgangspunktet bare er interessert i å snakke med et større utenlandsk medium, sier advokat Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks forsvarere, til Dagbladet.
- Vårt råd er fortsatt at vi mener han skal vente til etter rettssaken, sier forsvareren.

Meningsfeller Breiviks forsvarere holder seg også borte fra Breiviks eventuelle forhandlinger med aktuelle medieaktører. I tillegg til intervjuforespørslene får Breivik også henvendelser fra flere som ønsker å besøke ham. Enn så lenge er det uaktuelt for den terrorsiktede 33-åringen.
- Han får mange henvendelser om besøk. Det er alt fra amorøse kvinner til folk som sier de er enige med ham. Og det er noen som vil frelse ham.
Før helga opplyste Breiviks forsvarere at han ikke var interessert i besøk av andre enn de som mener det samme som ham selv. Alt annet ville være forstyrrende.
- Han er ikke interessert i besøk fra noen andre enn det han kaller meningsfeller. Det er noen som har henvendt seg som sier de kan snakke om deler av ideologien, men det er så langt jeg kjenner til ikke noen som sier at de støtter handlingene hans, sier Bæra.

Intervju avlyst BBC var i forhandlinger med Breivik om å gjøre et intervju, men det ble avlyst etter at Ila fengsel avviste den aktuelle journalisten. Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, har advart mot å intervjue Breivik i forkant av rettssaken. Informasjonsrådgiver Jarle Aabø, som har lang erfaring fra pressen og blant annet har vunnet Skup-prisen, tok på sin side til orde i et debattinnlegg i Dagbladet i forrige uke hvorfor Breivik faktisk bør stilles kritiske spørsmål.