Breivik vil ikke ha nye sakkyndige

Ønsker heller vitner om politisk motivert terror, historie og statsvitenskap under rettssaken.

VIL IKKE HA NY VURDERING: I et brev til Oslo tingrett gjør Breiviks forsvarere det klart at deres klient ikke vil ha nye sakkyndige til å vurdere ham. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL IKKE HA NY VURDERING: I et brev til Oslo tingrett gjør Breiviks forsvarere det klart at deres klient ikke vil ha nye sakkyndige til å vurdere ham. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et brev til Oslo tingrett ber advokat Vibeke Hein Bæra på vegna av Advokatfirmaet Lippestad at det ikke skal oppnevnes nye rettssakkyndige til å gjøre en ny vurdering av deres klient Anders Behring Breivik.

I morgen er det frist for partene å komme med sine uttalelser til domstolen om en eventuell nye rettspsykiatrisk undersøkelse av massemorderen.

I brevet skriver Bæra at Breivik ikke ønsker nye sakkyndige. Han ønsker heller ikke en mer begrenset undersøkelse og erklæring.

«Han er av den oppfatning at det er mer relevant for tilregnelighetsvurderingen å føre vitner under rettssaken som har kunnskap om politisk motivert terror, historie og statsvitenskap» heter det i brevet.

Uenig med Aasen Forsvarerne mener det allerede foreligger en omfattende rettspsykiatrisk vurdering av siktede. De mener den har vært grundigere i denne saken enn noen gang tidligere. De påpeker at Breivik samarbeidet under samtalene med Torgeir Husby og Synne Sørheim. De viser også til at den Den rettsmedisinske kommisjon ikke hadde vesentlige bemerkninger til erklæringen.

Sørheim og Husby konkluderte med at Breivik er paranoid shizofren og strafferettslig utilregnelig.

Bistandsadvokat John Arild Aase mener Breivik må legges inn på psykiatrisk sykehus for en mer omfattende vurdering. Forsvarerne mener at kravet ikke kan føre fram og viser til at grunnlaget for å gjøre dette vanligvis gjøres når siktede ikke samarbeider.

Breivik følges kontinuerlig opp av helsepersonell i fengselet. TV2 meldte i går at de ikke ser at Breivik har noen psykotiske trekk. Ifølge Lippestad har Ila fengsel fremmet forespørsel til behandlede sykehus om behovet for innleggelse.

«Ansvarlig sykehus har ikke funnet grunnlag for dette.» skriver Bæra.

Dagbladet kommer med mer.

VI HA VITNER: I stedet for en ny vurdering ønsker Breivik at det kalles inn vitner om politisk motivert terror, historie og statsvitenskap i den kommende rettssaken.Foto: Politiet
VI HA VITNER: I stedet for en ny vurdering ønsker Breivik at det kalles inn vitner om politisk motivert terror, historie og statsvitenskap i den kommende rettssaken.Foto: Politiet Vis mer