Breivik vil ikke ha sine venner som vitner i rettssaken

Breiviks nære venner kan bli tvunget til å vitne i rettssaken, selv om terroristen ønsker å beskytte dem.

I RETTEN: Anders Behring Breivik ønsker ikke at hans nære venner skal vitne i retten. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
I RETTEN: Anders Behring Breivik ønsker ikke at hans nære venner skal vitne i retten. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tiltalen mot terrorsiktede Anders Behring Breivik (33) er klar fredag. Påtalemyndighetenes bevisoppgave og vitneliste vil komme kort tid etter. Da vil det bli klart hvem som blir bedt om å vitne i retten.
 
Hvilke vitner påtalemyndighetene velger ut vil ha stor betydning for hvem Breiviks forsvarere vil be stille. Breivik ønsker ikke at hans nære venner og familie skal vitne.
 
- Han ønsker i utgangspunktet ikke det, men vi må snakke mer med ham om det, sier advokat Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

- Han ser ikke at det er relevant og han vil ikke at de skal dras inn i ideologien hans, som han sier. De er ikke meningsfeller og da ser han ikke noe poeng med det. Han skjønner at det er krevende for folk å bli knyttet til denne saken, sier Bæra.
  Kan tvinges Men forsvarerne kan ikke utelukke at de ønsker venner og familie som vitner.
 
- Vi må se dette opp mot tiltalen og bevisoppgaven til påtalemyndighetene. Hvis de vil ha vitner og bevis som vi mener gir et skjevt bilde, så må vi føre andre vitner for å rette opp det vi mener ikke er riktig.

Breiviks nærmeste familie kan ikke tvinges til å vitne i retten. Men alle andre, inkludert hans nærmeste venner, har vitneplikt, hvis retten stevner dem.

- Å stille opp som vitne for offentlige myndigheter er en en grunnleggende plikt i et demokratisk samfunn, sier Rune Lium, tingrettsdommer og mannen bak dommerbloggen, til Dagbladet.

Risikerer fengsel Formelt sett er det dommeren som avgjør hvilke vitner det er nødvendig å føre.

- Det spiller ingen rolle for vitneplikten om det er forsvarerne eller aktoratet som ønsker et vitne. Det er retten som tar beslutningen og kan pålegge vitneplikt, sier Lium.

Vitnene har også plikt til å forklare seg når de først er i retten. Hvis vedkommende nekter, kan personen bli fengslet.

- Det er ikke ofte det skjer, men bestemmelsen er der som et ris bak speilet og illustrerer alvoret i vitneplikten, sier Lium.

- Krevende Statsadvokat Svein Holden ønsker ikke si hvem de skal stevne som vitner, men sier de ikke lytter til Breiviks ønsker.

- Vi komponerer bevisoppgaven slik vi mener den bør være. Når det gjelder Breiviks ønsker om hvem som skal vitne eller ikke, er ikke det spesielt tungtveiende for oss, sier Holden til Dagbladet.

Han sier det er et mer krevende arbeid enn vanlig å sette sammen en bevisoppgave i denne saken. De tar sikte på å oversende bevisoppgaven innen 15. mars. Han varsler at den vil bli omfattende.

- Materialet i denne saken er så stort. For å kunne utarbeide en god bevisoppgave må man ha god oversikt over hele saken, sier han.

Søster vil ikke vitne Anders Behring Breiviks søster som er bosatt i USA ønsker ikke å møte i retten. Hun ble før jul avhørt i USA. Det var da planlagt rettslige avhør, hvor forsvarerne og bistandsadvokat Siv Hallgren kunne bidra med spørsmål for å få kontradiksjon, men det endte med bare avhør som aktørene mente hadde god nok kvalitet til at de kan brukes i retten, hvis nødvendig.

Advokat Ragnhild Torgersen, som representerer Anders Behring Breiviks mor, sier hun ikke vil kommentere om moren vil vitne eller ikke. Moren har stilt opp i flere politiavhør.

Breiviks far har ikke en gang ønsket å la seg avhøre av politiet.

En rekke av Breiviks venner har stilt opp i politiavhør.

Forsvarerne sier det er aktuelt å føre en rekke personer som kan anses som Breiviks ideologiske meningsfeller.
 
- Det er under vurdering, men kan ikke si noe om hvem det er. Mulige mentorer og meningsfeller kan være kandidater, sier Bæra.