Breivik vil la seg fotografere i retten

Men anker oppnevnelsen av nye sakkyndige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik har gitt tillatelse til at pressen kan fotografere ham under rettsmøtet på mandag.

Det opplyser forsvarer Geir Lippestad etter å ha besøkt Breivik på Ila fengsel i dag.

Under de tidligere rettsmøtene har han nektet dette. Etter norsk lov er det ikke tillatt å fotografere siktede i rettslokalene hvis vedkommende ikke samtykker. Det er også i utgangspunktet ulovlig å fotografere ham på vei til og fra rettslokalene.

Forbereder uttalelse Fram mot fengslingsmøtet forbereder Breivik også en uttalelse.

- Han forbereder seg på å si noe om skyldspørsmålet til retten. Det handler om hvorfor han gjorde handlingene, sier Lippestad til pressen.

Lippestad opplyser at Breivik er klar over at det kommer flere ofre og pårørende enn ved forrige fengslingsmøte og at en av de nye sakkyndige kommer til å være i retten.

- Han er orientert om dette og konstaterte det, sier Lippestad. Under forrige fengslingmøte spurte Breivik om han kunne få si noe til de fornærede. Det fikk han ikke lov til. Forsvarerne vet ikke om han vil be om det samme på mandag.

- Vi veit ikke om han har tenkt til å henvende seg til publikum i salen. Vi har ikke fått noe tilbakemelding på at han ønsker å beklage eller unnskylde det han gjorde. Hans utgangspunkt er ikke endret, han mener det var grusomt, men nødvendig, sier Lippestad til Dagbladet.

Vil la seg avhøre I dag er det også blitt klart at Breivik vil forklare seg for politiet igjen.  

- Han vil la seg avhøre av politiet til uka, hvis de ønsker det, sier Lippestad.

Den terrorsiktede Oslo-mannen har nektet å la seg avhøre siden 11. januar. Han har krevd en skriftlig garanti fra politiet på at han får beholde tilgangen til PCen han har på cella når politiet blir ferdige med avhørene av ham og utover i den videre soningen.
Politiet har ikke kunnet gi ham dette, og avhørene har derfor vært innstilt.

Ifølge Lippstad er det to grunner til at Breivik nå vil samarbeide med politiet igjen;

- Han forstår at politiet ikke kan garantere for denne PC før det foreligger en rettskraftig dom. I tillegg har han interesse selv for å forklare seg, spesielt om sakkyndigrapporten, sier Lippestad til Dagbladet.

Anker Breivik anker derimot avgjørelsen om oppnevnelsen av nye rettspsykiatrisk sakkyndige til Høyesterett.

Bakgrunnen for anken er at Breiviks forsvarere mener det er begått saksbehandlingsfeil ved at retten har benyttet seg av taushetsbelagt materiale som den ikke har anledning til.

- Dette er et viktig prinsipielt spørsmål som tar tak i rollefordelingen mellom påtalemyndigheten og domstol, sier Lippestad til pressen i dag.