Bak murene: Terrorsiktede Anders Behring Breivik befinner seg nå på Ila fengsel. Ekspert i politisk filososfi tror han vil like å få en streng straff. Foto: sara strandlund, scanpix
Bak murene: Terrorsiktede Anders Behring Breivik befinner seg nå på Ila fengsel. Ekspert i politisk filososfi tror han vil like å få en streng straff. Foto: sara strandlund, scanpixVis mer

- Breivik vil se på straffen med humor og ironi

Førsteamanuensis Pål Foss reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breiviks omfattende manifest, som ble lagt ut på nettet kort tid før terroraksjonene i Regjeringskvartalet og på Utøya, er svært omfangsrikt og detaljert.

Pål Foss, førsteamansuensis ved Høgskolen i Østfold, og ekspert på politisk filosofi har lest dokumentet, og mener det trolig er snakk om en mann som ikke ser på sine motstandere som vanlige, pustende mennesker.

En tvungen nødvendighet
- Han har i likhet med mange andre massemordere og seriedrapsmenn et privilegert utgangspunkt i livet slik han beskriver det, og hadde trolig ikke motiver preget av mangel på penger eller liknende.

I manifestet er det omtalt hvordan Brevik levde i dyre leiligheter.

- Han synes derimot å mangle moralske motiver til å la være å skade andre.

-Han handler ondt fordi han kan gjøre det. Han mener vår eksistens er truet, derfor gjør han grusomme ting med det han selv mener er en tvungen nødvendighet, sier Foss.

Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad har tidligere uttalt;

- I hans hode var drapene nødvendige, sier advokaten.

Politiet reagerer
Breivik har i etterkant av pågripelsen fredag 22 juli, vært i en rekke avhør på politistasjonen på Grønland, der den terrorsiktede måtte forklare hendelsene i Oslo og på Utøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er noe alvorlig galt med empati-og følelsesregisteret hans, forteller en kilde i politiet til Dagbladet.

Dumskap og frihet
- Breivik tror han kan heve seg over det han kaller massesamfunnet, dumskapen, frihet og demokratiet som nå regjerer, sier Foss.

- Breivik ser tilsynelatende med en slags humor og ironi på hvordan vi andre vil stille ham ansvarlig og straffe ham for hans  handlinger. Det er trolig at han vil  like straffen, opplyser Foss.

Et overmenneske
- Han mener nok han har evnen til å overkomme  de grusomste forhold og så overleve,  som Nietzsches "overmenneske".

Ifølge Store norske leksikon er "Overmennesket" et filosofisk begrep, innført av den tyske filosofen Friedrich Nietzsche, og går blant annet ut på at overmennesket har en sterk vilje til makt.

- Breivik oppfatter trolig seg selv som ganske uslåelig, han vil trolig sette pris på samfunnets sannsynligvis  grusomme straff litt på  samme måten han liker å være grusom selv, sier Foss
Utøya: De to yngste ofrene var 14 år  FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
Utøya: De to yngste ofrene var 14 år FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer