- Breivik vil se på straffen med humor og ironi

Førsteamanuensis Pål Foss reagerer.

Bak murene: Terrorsiktede Anders Behring Breivik befinner seg nå på Ila fengsel. Ekspert i politisk filososfi tror han vil like å få en streng straff. Foto: sara strandlund, scanpix
Bak murene: Terrorsiktede Anders Behring Breivik befinner seg nå på Ila fengsel. Ekspert i politisk filososfi tror han vil like å få en streng straff. Foto: sara strandlund, scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breiviks omfattende manifest, som ble lagt ut på nettet kort tid før terroraksjonene i Regjeringskvartalet og på Utøya, er svært omfangsrikt og detaljert.

Pål Foss, førsteamansuensis ved Høgskolen i Østfold, og ekspert på politisk filosofi har lest dokumentet, og mener det trolig er snakk om en mann som ikke ser på sine motstandere som vanlige, pustende mennesker.En tvungen nødvendighet- Han har i likhet med mange andre massemordere og seriedrapsmenn et privilegert utgangspunkt i livet slik han beskriver det, og hadde trolig ikke motiver preget av mangel på penger eller liknende.

I manifestet er det omtalt hvordan Brevik levde i dyre leiligheter.

- Han synes derimot å mangle moralske motiver til å la være å skade andre.

-Han handler ondt fordi han kan gjøre det. Han mener vår eksistens er truet, derfor gjør han grusomme ting med det han selv mener er en tvungen nødvendighet, sier Foss.

Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad har tidligere uttalt;

- I hans hode var drapene nødvendige, sier advokaten.Politiet reagererBreivik har i etterkant av pågripelsen fredag 22 juli, vært i en rekke avhør på politistasjonen på Grønland, der den terrorsiktede måtte forklare hendelsene i Oslo og på Utøya.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.