Breivik vil stille for retten i kjole og hvitt

Politiet nektet finstasen, selv om morderen ville fjerne alle symboler fra Frimurerlosjen.

KAOS: Det var et voldsomt presseoppbud utenfor Oslo tingrett da den terrorsiktede 32-åringen først ble framstilt for fengsling. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
KAOS: Det var et voldsomt presseoppbud utenfor Oslo tingrett da den terrorsiktede 32-åringen først ble framstilt for fengsling. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anders Behring Breivik ble ved første fengslingsmøte nektet av retten å stille i uniform.

Nå har Breivik overfor sin forsvarer, advokat Geir Lippestad, ytret ønske om å ha på seg kjole og hvitt, livkjole eller snippkjole under fredagens rettsmøte i Oslo tingrett.  Skrev brev Retten skal da vurdere om den terrorsiktede skal holdes isolert i fengselet i ytterligere fire uker.

Advokatkontoret Lippestad skrev i går, på vegne av sin klient, et brev til Oslo-politiet og politiadvokat Pål Fredrik Hjort-Kraby. I brevet heter det:

«Som følge av rettens beslutning om at siktede ikke får framstilles ikledd uniform, så ønsker vår klient å fremstilles i kjole og hvitt/livkjole/snippkjole. Han samtykker i at alle emblemer etc som kan knytte ham til frimureri fjernes fra det antrekket han i dag besitter, slik at dette framstår som et nøytralt antrekk i svart og hvitt».

Frimurer I sitt såkalte manifest har Breivik skrevet at han vært frimurer, men gir i manifestet uttrykk for at han bare er middels fornøyd med frimurerlosjen. Han har også lagt ut bilder av seg selv iført frimurerantrekk på nettsteder. Det er etter all sannsynlighet dette antrekket han vil bruke i fredagens rettsmøte. Advokaten skriver videre til politiet, på vegne av Breivik, at «livkjolene er et av de mest formelle antrekkene for menn, og har historisk sett vært brukt i en rekke anledninger som seremonier innen akademia, statsbesøk m.m».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer