KAOS: Det var et voldsomt presseoppbud utenfor Oslo tingrett da den terrorsiktede 32-åringen først ble framstilt for fengsling. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
KAOS: Det var et voldsomt presseoppbud utenfor Oslo tingrett da den terrorsiktede 32-åringen først ble framstilt for fengsling. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixVis mer

Breivik vil stille for retten i kjole og hvitt

Politiet nektet finstasen, selv om morderen ville fjerne alle symboler fra Frimurerlosjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik ble ved første fengslingsmøte nektet av retten å stille i uniform.

Nå har Breivik overfor sin forsvarer, advokat Geir Lippestad, ytret ønske om å ha på seg kjole og hvitt, livkjole eller snippkjole under fredagens rettsmøte i Oslo tingrett.
 
Skrev brev Retten skal da vurdere om den terrorsiktede skal holdes isolert i fengselet i ytterligere fire uker.

Advokatkontoret Lippestad skrev i går, på vegne av sin klient, et brev til Oslo-politiet og politiadvokat Pål Fredrik Hjort-Kraby. I brevet heter det:

«Som følge av rettens beslutning om at siktede ikke får framstilles ikledd uniform, så ønsker vår klient å fremstilles i kjole og hvitt/livkjole/snippkjole. Han samtykker i at alle emblemer etc som kan knytte ham til frimureri fjernes fra det antrekket han i dag besitter, slik at dette framstår som et nøytralt antrekk i svart og hvitt».

Frimurer I sitt såkalte manifest har Breivik skrevet at han vært frimurer, men gir i manifestet uttrykk for at han bare er middels fornøyd med frimurerlosjen. Han har også lagt ut bilder av seg selv iført frimurerantrekk på nettsteder. Det er etter all sannsynlighet dette antrekket han vil bruke i fredagens rettsmøte.
Advokaten skriver videre til politiet, på vegne av Breivik, at «livkjolene er et av de mest formelle antrekkene for menn, og har historisk sett vært brukt i en rekke anledninger som seremonier innen akademia, statsbesøk m.m».

Derfor mener Breivik at et slikt antrekk ikke vil stride mot rettens verdighet, være forstyrrende, provoserende eller krenkende. «Antrekket viser tvert imot at siktede tar prosessen alvorlig, og ønsker å fremstilles så presentabelt som mulig for retten». Politiet nekter Politiadvokat Pål Fredrik Hjort-Kraby skriver i sin påtegning overfor Oslo tingrett dette om siktedes ønsker om antrekk: «Påtalemyndigheten mener dette vil stride mot verdighet og virke unødvendig forstyrrende og krenkende.»

Under fredagens rettsmøte legger politiet opp til at alle de 77 bistandsadvokatene kan overvære rettsmøtet.

Politiet har i sin påtegning til retten anmodet at bistandsadvokatene oppholder seg i et annen rom med direkte fjernsynsoverføring fra forhandlingene.

På en pressekonferanse i går sa politiadvokat Christian Hatlo at de vil begjære lukkede dører under rettssmøtet.

NEKTET: Anders Behring Breivik ville stille i denne dressen i retten. Foto: Reuters/Scanpix
NEKTET: Anders Behring Breivik ville stille i denne dressen i retten. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer