PRESSEKONFERANSE: Grete Lien Metlid, leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt. Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet
PRESSEKONFERANSE: Grete Lien Metlid, leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt. Foto: Torbjørn Grønning DagbladetVis mer

Breivik vil stille i fengslingsmøte

Men politiet ønsket at varetektsfengslingen skal forlenges uten at Breivik får møte i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet holder pressekonferanse om terroretterforskningen av Anders Behring Breivik nå klokka 13.

Politiadvokat Christian Hatlo og leder for voldsavsnittet Grete Lien Metlid har møtt fra Oslo politidistrikt.

- Politiet kommer til å be om nye fire uker med isolasjon for Anders Behring Breivik, sier Hatlo.

Politiet vil begjære at også dette fengslingsmøtet vil gå for lukkede dører, og vil ha en beslutning på dette før fredag.

- Siktede har gitt uttrykk for at han ønsker å stille, sier Hatlo.

Politiet ønsket i utgangspunktet en forlengelse av isolasjonen uten at partene måtte møte i retten, såkalt kontorforretning, men i og med at Breivik ønsker å stille, må politiet nå belage seg på nok en transport av Breivik til og fra Oslo tingrett.

Vil bli nye avhør - Det har ikke vært noe avhør siden vi var på Utøya, men det vil bli nye avhør. Det blir ikke aktuelt med nye avhør på Utøya. Det blir heller ikke aktuelt med noe avhør i Regjeringskvartalet, sier Hatlo.

Han informerte også om at de to rettspsykiaterne som skal sjekke Breiviks mentale tilstand har hatt møter med massedrapsmannen.

- De sakkyndige er i gang og Breivik samarbeider med dem, sier Hatlo.

Hatlo kommenterte også politiets lydlogger.

- Vi har en samtale som trolig er fra siktede, som er gjort tett opp til pågripelsen. Vi har bedt om å få inn alle lydlogger fra Buskerud, men vi besitter ikke disse nå, sier Hatlo.

Avhører fornærmede Leder for voldsavsnittet, Grete Lien Metlid, fortalte om de omfattende avhørene av fornærmede som nå er i gang.

- Omfanget er stort, vi er fortsatt i en innsamlingsfase og en bearbeidelsesfase. Vi skal kunne gi gode svar etterhvert, sier Metlid.

- Nå driver vi med avhør av fornærmede, både fra Oslo og Utøya. Dette er ressurskrevende og vil være det en tid framover. Mange skal avhøres og alle politidistrikt er involvert.

Flere politidistrikt er i gang med avhør av fornærmede, melder Metlid.

- Dette vil ta flere uker, sier Metlid.

169 har ringt Politiet har åpnet en fornærmettelefon som vil være i drift i alle fall fram til fredag. Nummeret dit er 22669784.

- Så langt har 169 personer ringt denne telefonen, men trykket er noe avtagende. 51 er avhørt etter eksplosjonen i regjeringskvartalet, sier Metlid.

- Vi får mange henvendelser i forhold til beslag og så videre. Generelt kan vi si at det er for tidlig å begynne å tilbakelevere ting fra eksplosjonen i Regjeringskvartalet, sier Metlid.