- Breivik vil trolig aksjonere til sin død

Historiker Nikolai Brandal hevder de færreste terrorister forlater sin ideologiske overbevisning.

- ÉN VEI: Historiker Nikolai Brandal ved Universitetet inntok vitneboksen i rettsal 250. Ifølge Brandal er det sannsynlig at terrortiltalte Anders Behring Breivik vil stå fast på sin overbevisning til han dør.  
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- ÉN VEI: Historiker Nikolai Brandal ved Universitetet inntok vitneboksen i rettsal 250. Ifølge Brandal er det sannsynlig at terrortiltalte Anders Behring Breivik vil stå fast på sin overbevisning til han dør. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fins eksempler på at terrorister vender om og går bort fra sin ekstreme ideologi, men de fleste gjør det ikke det, sa historiker Nikolai Brandal under sitt vitnemål i terrorsaken.

Han beskriver Anders Behring Breivik som en hybrid av to typer terrorister, en som både vil ha tilbake et samfunn som har vært, og som vil innføre en helt ny type samfunn.

Brandal er historiker ved Universitetet i Oslo. Hans spesialfelt er totalitære bevegelser og ideer.

- Ikke utypisk Brandal var forsvarets andre vitne mandag og bekreftet at Breivik ikke er utypisk.

Gjennom historien har det vist seg at vanlige mennesker kan utføre grusomme drap. I Rwanda hadde mange det som jobb å drepe fra åtte til fire.

Deretter dro de hjem og levde som vanlige mennesker.

Virtuelt fellesskap En nazist som hadde drept en kvinne, drepte deretter barnet hennes og mente dette var av barmhjertighet, fortalte Brandal.

Han mener det ikke er nødvendig med psykopatiske trekk, men med et psykososialt fellesskap for å radikaliseres så kraftig som Breivik. Derfor blir et viktig spørsmål for retten om et virtuelt fellesskap kan erstatte et normalt fellesskap, sa Brandal.

(NTB)