Breivik ville bombe Slottet fordi han var rasende på Mette-Marit

Hevder i avhør at han var opprørt over kronprinsessens engasjement for asylsøkere.

ENGASJERT: Kronprinsesse Mette-Marit er en aktiv forkjemper for asylsøkeres rettigheter. Det irriterte massemorderen Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENGASJERT: Kronprinsesse Mette-Marit er en aktiv forkjemper for asylsøkeres rettigheter. Det irriterte massemorderen Anders Behring Breivik. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik rammet Norge nådeløst med terroraksjonene 22. juli ifjor, på Utøya og i regjeringskvartalet. I politiavhør har massemorderen forklart seg i detalj om andre terrormål han vurderte å slå til mot.

Ett av målene han planla å angripe var Det kongelige slott. Overfor politiets avhørseksperter har Breivik titulert seg som «royalist», får Dagbladet opplyst. Breivik ville likevel bombe Slottet fordi det var Arbeiderpartiets representasjonsbolig - og fordi han syntes selve bygningen var stygg.

- Det er det styggeste slottet i Europa, og kunne hørt hjemme i Albania. Det ser ut som ei militærbrakke, får Dagbladet opplyst at Breivik har sagt.

- Vi ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen til Dagbladet.

Mette-Marit Bombeplanene mot slottet begrunner Breivik med at det skal være stor «irritasjon» blant kulturkonservative over at kongefamilien avlegger besøk i moskeer. Breivik definerer seg selv som kulturkonservativ. Han trekker også spesielt fram sin irritasjon over kronprinsesse Mette-Marits oppriktige innsats og engasjement for asylsøkeres rettigheter.

Etter hva Dagbladet får opplyst har Breivik forklart i politiavhør at kongefamiliens selv vil bli ansett som legitime terrormål om 10-20 år.

Breivik selv ønsket ifølge Dagbladets opplysninger ikke å drepe medlemmene i kongefamilien, siden han var for monarkiet og også hadde en forståelse for at kongefamilien måtte være folkelige og med det støtte multikulturalismen - som Breivik hatet.

Fryktet Garden Breivik fryktet også Hans Majestet Kongens Garde, og brukte tid på å kartlegge hvor mye og hva slags ammunisjon og bevæpning gardesoldatene bar utenfor Slottet.

Han klarte ikke å se at de hadde flere enn ett magasin i våpenet, har han forklart, men om det var 20 skudd i hvert magasin anså han det likevel som farlig å slå til mot Slottet.

Ifølge Dagbladets opplysninger vurderte han derfor nøye hva slags skuddsikker vest og beskyttelsesutstyr han måtte brukt om gardesoldatene skulle åpne ild mot ham. Visir og hjelm ville vært poengløst, mente massedrapsmannen; han måtte hatt spesielt tykke beskyttelsesplater.

Skulle lure vakta Breivik hevder i avhør at han har rekognosert ved Slottet flere ganger. Men samtidig klarer han, ifølge Dagbladets opplysninger, ikke å svare spesielt godt for seg når han blir stilt direkte spørsmål om spaningen. Breivik skal ha forklart at han ikke vet om det er kameraovervåkning på Slottsplassen, og at han har følt at han måtte være veldig diskret når han overvåket Slottet - og at han bare har gått raskt forbi, og ikke turte å stå lenge foran selve bygget.

Breivik så, ifølge Dagbladets opplysninger, for seg at han etter å ha kjørt en bombebil inntil Slottet ville bli kontaktet av to gardesoldater. Han ville hatt snaut 20 sekunder før ytterligere to til ville kommet, skal han ha sagt. I løpet av denne korte tida måtte han ha lurt de to første ved å si at noe dramatisk hadde skjedd, og brukt dem til å overbevise resten av styrken.

Hvis ikke ville Breivik vært avslørt.

Bekrefter Breiviks forsvarer Geir Lippestad bekrefter overfor Dagbladet at Breivik sonderte flere mål.

- Det var alternative mål, men det er ikke riktig av meg som forsvarer å si noe konkret om det. Det var flere mulige mål og våpen han vurderte, og at det våpenet han falt ned på, altså bomben, ikke var det kraftigste han vurderte, sier Lippestad til Dagbladet.

Dagbladet får opplyst at Breivik vurderte såkalt skitne bomber. Det skriver han også om i sitt såkalte manifest.

MULIG MÅL: Arbeiderpartibygningen på Youngstorget. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
MULIG MÅL: Arbeiderpartibygningen på Youngstorget. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer

- Hvor reelle var de andre målene?

- Jeg tror ikke han kom så langt i planene og rekognosering av andre mål, men han konsentrerte seg om regjeringskvartalet og gjorde rekognosering og undersøkelser der i forkant av terroraksjonen. Det er vanskelig si hvor reelle de andre målene var, sier Lippestad.

MULIG MÅL: Blitz-huset. Foto:  Bjørn Langsem/Dagbladet
MULIG MÅL: Blitz-huset. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer