TERRORIST: Terrorsiktede Anders Behring Breivik. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix
TERRORIST: Terrorsiktede Anders Behring Breivik. Foto: Thomas Winje Øijord/ScanpixVis mer

Breivik ville drepe over 100 personer

Anders Behring Breivik har i avhør forklart at han trodde han kunne drepe mellom 100 og 700 personer 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroristen har i avhør forklart at han så på AUFs sommerleir på Utøya som Arbeiderpartiets akilleshæl, blant annet fordi det lå avsides til og han anså det som et enkelt mål å ramme.

Anders Behring Breivik har forklart at han vurderte 30 ulike terrormål, men at han altså endte opp med å bombe regjeringskvartalet og deretter dra til Utøya. Terroristen har forklart politiet at han håpet høyblokka skulle rase. Men da han hørte på radio i bilen at blokka sto, og at det da bare ble rapportert om én drept, gjennomførte han også Utøya-planen.

Oppmerksomhet Massemorderen ønsket å få oppmerksomhet verden rundt. Ifølge seg selv for å rette oppmerksomhet rundt kompendiet han hadde skrevet. Den 32 år gamle Oslo-mannen hevder han opererte med tre ulike scenarioer. Han så for seg at han uansett ville klare å drepe opptil 12 personer. Han forventet at det ville bli mellom 12 og 100 drepte, men så for seg at han kunne være i stand til å drepe mellom 100 og 700 personer.

Terroristen bruker begrepene «worst case», «expected case» og «best case» om de tre utfallene han så for seg.

Breivik drepte til slutt 8 personer i regjeringskvartalet og 69 på Utøya. Breivik har selv spurt i avhør om hvor mange som til slutt ble drept.

Gransket Utøya Breivik har forklart at han gjorde et nøye forarbeid. Som Dagbladet skrev fredag, var han ved Utøya noen uker før terroraksjonen, for å rekognosere. Han var blant annet ved Utvika camping, for å undersøke om det var best å ta seg derfra med båt, og han la inn koordinatene til campingplassen og ferjeleiet mot øya på GPS-en sin.

Han prøvde også å granske forholdene på øya, blant annet ved å studere satellittbilder på nettet. Breivik har sagt i avhør at han lurte på om det for eksempel kunne være ei stor hule på øya som alle de andre ville vite om, og at det ville være utaktisk.

Terroristen ringte politiet selv to ganger fra Utøya. Den første gangen var kl. 18.01, omtrent en halvtime før han ble pågrepet. Han sa da at han ønsket å overgi seg. Breivik har forklart at han da trodde han hadde drept mer enn 12 personer. Han trodde det var mange nok til at han ville få verdenspressens oppmerksomhet. Men samtalen ble brutt, og Breivik fortsatte massakren.

Kl. 18.26, rett før han ble pågrepet, ringte han politiet på nytt. Da var han helt sikker på at han hadde drept mange nok til å få oppmerksomhet verden rundt.

- Med tanke på at operasjonen er fullført, så ... er det akseptabelt å overgi seg til Delta, sa 32-åringen.

Trodde mange ville drukne Som Dagbladet har skrevet tidligere, hevder 32-åringen at han var frustrert over at han aldri nådde fram i den norske politiske offentligheten, og at han bestemte seg for å ty til terrorisme for å få oppmerksomhet. Breivik har selv brukt begrepet «kjempe med pennen» flere ganger i avhør.

Massemorderen hadde regnet med at det skulle være 700 ungdommer på Utøya. Han trodde mange ville skremmes ut i vannet, og at de ville drukne. Som ABC Nyheter først meldte søndag, har han omtalt fjorden som et masseødeleggelsesvåpen.

- Fjorden var et masseødeleggelsesvåpen som de kunne skremmes ned i for å drukne, og skytningen var det som kunne utløse dette, noe som er ideelt for en enmannscelle.

Ifølge helsemyndighetene druknet bare én person. Resten ble skutt og drept. Et stort antall av de overlevende som svømte, ble reddet opp av frivillige, som drev herorisk redningsarbeid med båter ved øya. Flere klarte også å svømme i land selv.