PLANLA FLUKT:  Anders Behring Breivik planla å rekvirere et fly til Fornebu, og flykte ut av landet etter Utøyamassakren. Foto: privat
PLANLA FLUKT: Anders Behring Breivik planla å rekvirere et fly til Fornebu, og flykte ut av landet etter Utøyamassakren. Foto: privatVis mer

Breivik ville flykte med fly til et «vennligsinnet land»

Planla å flykte etter å ha utført massakren på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik har i avhør forklart i detalj hva han foretok seg den 22. juli. Han har også forklart at han vurderte å flykte fra Utøya i etterkant av massakren.

Angrepet mot regjeringskvartalet var «plan A», mens Utøya blir beskrevet som «plan B». Målet i regjeringskvartalet var å jevne høyblokka med jorda.

Det var først etter at Breivik detonerte bomba, og hørte på radio at høyblokka ikke hadde rast sammen, at han bestemte seg for å iverksette Utøya-massakren.

Det hadde skaffet ham nok oppmerksomhet for å kunne spre manifestet - som var hans hovedmål - og han hadde dermed ikke sett på Utøya som hensiktsmessig.

Vurderte å gå med rustning Det går fram i avhørene at Breivik hadde en rustning på Åsta gård. Den hadde han tenkt til å ta med til Utøya, men den ble for tung. Han vurderte også å flykte med fly fra Fornebu etter massakren.

Breivik planla å ha med en spesialdesignet dieselpose med drivstoff, som skulle sørge for at han hadde rekkevidde nok til å komme seg til et «vennligsinnet land».

Breivik har også lansert andre fluktmuligheter. I manifestet skriver han en detaljert rømningsplan fra fengselet. Han skriver at enhver «Justiciar Knight», som han selv omtaler seg som, bør oppbevare tre depot med ammunisjon og våpen.

Våpendepotet kan vurderes å oppbevares i nærheten av det mest sikrede fengselet i landet,
skriver han.

Målet var henrettelser Depotet skulle inneholde penger, våpen, 1000-5000 euro, granater og stimulerende midler som Red Bull og efedrin. Det skulle også inneholde en politiuniform.

- Om du støter på noen, vil det være enkelt å forklare at du jakter på den mistenkte, skriver han i det som er en manual til andre «likesinnede».

Målet for rømningen var å gjennomføre en bonusoperasjon, og henrette tre-fem personer innenfor kategorien han beskriver som «forrædere kategori B».

Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland var blant personene han anså for å være «kategori A-forrædere», og var begge hovedmålene til Breivik på Utøya.

Fikk dårlig tid I avhør forklarer han at terrorangrepet skulle skje enten onsdag 20., torsdag 21. eller fredag 22. juli. I utgangspunktet ønsket han å legge det til onsdagen, for på den måten å skaffe seg en buffer.

Han fikk imidlertid dårlig tid. Onsdag kjørte han ned bombebilen til Oslo. Torsdag morgen reiste han opp til Rena, og reiste til sin mor på Skøyen på kvelden for å overnatte.

Han ankom Skøyen i 23-tida. Breivik visste at Brundtland skulle være gjest på Utøya klokka 11. Han innså at han ikke kom til å rekke å iverksett planen sin så tidlig som han hadde ønsket.

I avhør uttrykker han at det var en stor nedtur at ting ikke gikk etter planen, men at han «bare måtte gjøre det beste ut av det».

Les også: Ville bombe SV, Dagsavisen, NRK og Blitz