- Breivik ville også drept meg

«Fjordman» nektet å vitne, men diskuterer Breiviks psyke i egenkomponert vitnemål.

<strong>DREPTE BARN:</strong> «Da jeg var 14-15 år, som de yngste ofrene på Utøya, deltok jeg på medlemsmøter i ungdomsorganisasjonen til Sosialistisk Venstreparti, som er til venstre for AUF. Breivik ville også drept meg da jeg var på deres alder», skriver bloggeren Fjordman i et nytt innlegg. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
DREPTE BARN: «Da jeg var 14-15 år, som de yngste ofrene på Utøya, deltok jeg på medlemsmøter i ungdomsorganisasjonen til Sosialistisk Venstreparti, som er til venstre for AUF. Breivik ville også drept meg da jeg var på deres alder», skriver bloggeren Fjordman i et nytt innlegg. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):«Da jeg var 14-15 år, som de yngste ofrene på Utøya, deltok jeg på medlemsmøter i ungdomsorganisasjonen til Sosialistisk Venstreparti, som er til venstre for AUF. Breivik ville også drept meg da jeg var på deres alder», skriver bloggeren Fjordman i et nytt innlegg.

Dagbladet har tidligere skrevet at bloggeren Peder Nøstvold Jensen, alias «Fjordman», etter eget ønske slipper å vitne i terrorettssaken.

«Fjordman» er en av Anders Behring Breiviks viktigste ideologiske inspirasjonskilder. Store deler av Breiviks kompendium består av hans tekster. «Fjordman» var og er en av de sentrale bloggerne på det isdlamofobe nettstedet Gates of Vienna.

Etter 22. juli-angrepene har Jensen flyttet utenlands.

- Landets mest forhatte person Under tittelen «Fjordmans forslag til vitnemål i rettsaken mot Anders Behring Breivik» har Jensen publisert en lengre tekst på norsk og engelsk, hvor han blant annet svarer på de spørsmålene forsvaret til Breivik sendte Jensen i forkant av rettsaken. Teksten er publisert på den islamkritiske nettsiden Gates of Vienna.

Breivisk forsvarer understreker at dette er vitnemålet slik Fjordman selv ønsket å gi det.

- Dette er hans eget hypotetiske vitnemål, med andre ord ikke våre spørsmål, sier forsvarer Tord Jordet til Dagbladet.

Jensen bekrefter overfor Dagbladet at han har skrevet teksten.

« Jeg vurderte seriøst å vitne via Skype på internett helt inntil begynnelsen av juni, men jeg ble blant annet provosert over måten forsvarerne har behandlet folk på når det gjelder vitner til rettssaken som ikke er blitt opplyst om at det var frivillig for dem å vitne», skriver Jensen i en e-post til Dagbladet. Han har ingen kommentarer utover det.

«Jeg har bevisst og aktivt valgt bort en karriere i Flyktningehjelpen, Utenriksdepartementet og lignende organisasjoner, delvis av politiske grunner», skriver Jensen om sin egen bakgrunn i begynnelsen av teksten. Han skrver videre at han hadde en deltidsjobb på et dagsenter hvor han arbeidet med personer med høytfungerende autisme og Aspergers syndrom da terrorangrepet 22. juli 2011 skjedde.

<strong>FLYTTET UT:</strong> Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Nøstvold Jensen, under pseudonymet «Fjordman», har gitt uttrykk for tanker som gjør at terror-siktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde. Jensen oppholder seg nå utenlands. Foto: FAKSIMILE/SCANPIX
FLYTTET UT: Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Nøstvold Jensen, under pseudonymet «Fjordman», har gitt uttrykk for tanker som gjør at terror-siktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde. Jensen oppholder seg nå utenlands. Foto: FAKSIMILE/SCANPIX Vis mer

«Den 23. juli, bokstavelig talt over natten, var jeg blitt landets nest mest forhatte person på grunn av gjerningene til en mentalt ubalansert mann jeg aldri noensinne har møtt», skriver Jensen videre. Han skriver videre at han aldri noensinne har møtt Breivik.

- Rent makkverk «Han kjente heller ikke min egentlige identitet før den ble offentlig kjent», skriver Jensen videre, som understreker at politiet har sjekket han ut av saken.

Om manifestet, hvor Jensen selv er sitert, skriver han at det kun kan beskrives «som et rent makkverk»:

«Det finnes noen tekster der som isolert sett er logisk sammenhengende, men det er utelukkende fordi Breivik ikke har skrevet dem. Samlet sett er det en sterkt usammenhengende tekst, et forvirret produkt av et svært forvirret sinn. Kompendiet er latterlig dårlig redigert og umotivert langt i antall sider. Det er vanskelig å forstå at Breivik skal ha brukt flere år på dette».

- Galskap På spørsmål om han tror Breivik er sinnssyk, svarer han at ikke kan si det med sikkerhet.

«Jeg har aldri møtt ham. Som sagt mener jeg at det finnes en god del elementer i hans manifest og uttalelser etterpå som kan antyde galskap i klinisk forstand. Samtidig er det ingen tvil om at han utviste kalkulert brutalitet med sine terrorhandlinger 22. juli 2011. En del av hans uttalelser både før, under og etterpå kan dessuten antyde at han visste at det var virkelige mennesker han massakrerte».

Jensen skriver videre at han arbeidet med personer som har høytfungerende autisme eller Aspergers syndrom da Breiviks massakre fant sted.

«Aspergers er en sekkebetegnelse for personer med svært ulik karakter, men i den grad det finnes en typisk Aspergers person minner han gjerne mer om nordmannen Magnus Carlsen, for øyeblikket den høyest rangerte sjakkspilleren i verden, enn han gjør om Breivik».

Fjordman

Hva: Norsk, antimuslimsk blogger. Kaller seg selv den mest sentrale islamkritiske skribenten i Europa. Mener Europa vil tas over av muslimer og at blodig borgerkrig vil bryte ut. Mener særlig kvinnene i Europa har skyld i det han kaller islamifiseringen.

Hvem:
Peder Jensen fra Ålesund

Hvor: Blogger på nettstedet Gates of Vienna.

Kontakt med Breivik: 40 av artiklene i Breiviks manifest er skrevet av Fjordman. Breivik beskriver han som den mest sentrale islamskribenten i verden. Jensen benekter kontakt med Breivik. Er avhørt av politiet, som har beslaglagt blant annet hans PC.
- Det er ikke mye som tilsier at det var et nært samarbeid, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer