- Breivik ville overgå alle andre terrorister

Psykiaterne mener det er et narsissistisk personlighets-trekk at Breivik ville begå en terrorhandling større enn alle andre før ham.

- NÅDDE SITT MÅL: Anders Behring Breivik satte seg et mål, og gjennomførte det, ifølge psykiater Terje Tørrissen. Her er Breivik fotografert av politiet rett etter pågripelsen 22. juli i fjor. Foto Politiet
- NÅDDE SITT MÅL: Anders Behring Breivik satte seg et mål, og gjennomførte det, ifølge psykiater Terje Tørrissen. Her er Breivik fotografert av politiet rett etter pågripelsen 22. juli i fjor. Foto PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykiater Terje Tørrissen og kollega Agnar Aspaas måtte forsvare sine konklusjoner for aktoratet da utspørringen om den andre sakkyndigrapporten startet i Oslo tingrett tirsdag.

I motsetning til Husby og Sørheim, konkluderes det med at Anders Behring Breivik er tilregnelig, men at han lider av en dyssosial og narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

«Den største - ever» Tørrissen pekte på at en mulig forklaring er at Breivik vil overgå alle tidligere terrorhandlinger.

- Breivik tenker: «Jeg skal gjøre den største handlingen - ever». Og det har han på en måte klart. Det kan også tilbakeføres til en narsissistisk, grandios tankegang «Dette skal jeg i alle fall klare». Der har vi både narsissisme og dyssosialitet i en eller annen forening, forklarte Tørrissen.

Ikke alle svar Tørrissen og kollega Aspaas understreker gang på gang at de ikke har det fulle svaret på hvordan Breivik kunne bli en massemorder, og at dette vil bli tema i måneder og år fremover.

Han mener likevel at en tremånedersperiode med observasjon er altfor lite for å slå fast noe sikkert.

- Det vil kreves en jevnlig kontakt over flere år for å forklare alt dette, sa han.

- Ingen psykose Hoveddommer Wenche Elisabeth Arntzen innledet spørsmålene til Tørrissen og Aspaas da retten ble satt tirsdag.

Hun var spesielt interessert i hvorfor Tørrissen følte behov for enda en samtale med Breivik etter at rettssaken hadde pågått i tre uker.

Tørrissen forklarte at han reagerte på at Breivik gjennom rettssaken klarte å holde på den følelsesløse fasaden. Han lurte på om Breivik satt i en slags boble. Han oppga at det 18 minutter og 51 sekunder lange møtet var avklarende.

- Han sier det samme som før, på samme måte og med samme valør. Han forteller åpent om hvilke inntrykk det som kommer fram i retten gjør på ham, sa Tørrissen.

Han kom til at ingenting hos Breivik representerte psykose, og at vurderingen av ham ble den samme som da konklusjonen ble trukket i mars.

Nettverk uviktig Dommeren lurte også på hvordan de to psykiaterne stiller seg til påstandene om at Breiviks angivelige nettverk av tempelridder ikke eksisterer.

Aspaas svarte da at de to ikke har tatt stilling til om det fins en liten kjerne av sannhet eller om Breivik var helt alene om dette.

- Men denne storslåtte forestillingen, at det skulle være en slagkraftig paneuropeisk organisasjon, hvor store ødeleggelser kunne unngås hvis han kom i forhandlingsposisjon, denne mener vi er et viljestyrt påfunn fra hans side, forklarte Aspaas.

(NTB)

- LITEN TVIL: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen (t.h.) og Agnar Aspaas mener det bare er teoretisk tvil om at de tar feil i sin diagnose. Her er de i dialog med aktor Inga Bejer Engh.
Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
- LITEN TVIL: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen (t.h.) og Agnar Aspaas mener det bare er teoretisk tvil om at de tar feil i sin diagnose. Her er de i dialog med aktor Inga Bejer Engh. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet Vis mer