BEKREFTER: Forsvarer Geir Lippestad har snakket med Breivik om hva han ville gjort utenfor regjeringskvartalet om han var blitt stoppet. Her på  befaring på Vålstua, gården som terrorsiktede leide. Lippestad i midten, advokat Vibeke Hein Bæra (til h. for Lippestad) og advokat Tord Jordet (t.v.). Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
BEKREFTER: Forsvarer Geir Lippestad har snakket med Breivik om hva han ville gjort utenfor regjeringskvartalet om han var blitt stoppet. Her på befaring på Vålstua, gården som terrorsiktede leide. Lippestad i midten, advokat Vibeke Hein Bæra (til h. for Lippestad) og advokat Tord Jordet (t.v.). Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Breivik ville skutt mot politiet om han ble stoppet

Har i samtaler med forsvarer Lippestad sagt at han ville skutt også ved regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det terrorsiktede Anders Behring Breivik har i samtaler med sin advokat sagt at de som hadde prøvd å stanse ham utenfor regjeringskvartalet 22. juli, ville risikert livet.

Breivik hadde en pistol i hånden da han gikk vekk fra bilen han hadde parkert utenfor regjeringsbygget. Den som hadde forsøkt å stanse ham da, ville risikert livet, skriver Dagsavisen.

Det er den terrorisiktedes advokat Geir Lippestad som forteller dette.

- Jeg kan bekrefte at min klient har fortalt at han med livet som innsats ville ytt motstand med det våpenet han hadde hvis noen hadde forsøkt å fjerne bomben eller bilen bomben var i, sier Lippestad.

Han bekrefter at hans klient ville vært villig til å dø hvis politiet eller andre hadde konfrontert ham i Oslo.

Ifølge avisen har Breivik ennå ikke sagt noe i politiavhørene om hvorvidt han ville ha overgitt seg om han hadde blitt forsøkt pågrepet etter at bomben gikk av. Men i samtalene han har hatt med sin advokat, skal han altså ha gitt uttrykk for at han ikke ville ha gjort det.

- Målet var å skape så mye ødeleggelser og drepe så mange som nødvendig for å skape oppmerksomhet nok til å være sikker på at hans manifest ville bli spredt ut til verden. Etter at han hørte på radioen om skadeomfanget i regjeringskvartalet tok han den endelige beslutningen om å fortsette aksjonen, sier Lippestad, som understreker at hans klient har en virkelighetsoppfatning som det er vanskelig å sette seg inn i.

(NTB)

VILLE SKUTT FOR Å DREPE: Terror-siktede Anders Behring Breivik. Foto: Politiet
VILLE SKUTT FOR Å DREPE: Terror-siktede Anders Behring Breivik. Foto: Politiet Vis mer