- Breivik virket trøtt, sliten og resignert

Vikersund-mannen Mads Hartz fraktet Breivik fra Utøya natt til 23. juli.

FRAKTET BREIVIK FRA UTØYA:  Mads Hartz fraktet Breivik fra Utøya natt til 23. juli. Foto: Nils J. Maudal
FRAKTET BREIVIK FRA UTØYA: Mads Hartz fraktet Breivik fra Utøya natt til 23. juli. Foto: Nils J. MaudalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mange timer hjalp Mads Hartz til med å frakte redde og skadde ungdom fra Utøya over til fastland.

Så, i 4-tida på natta, kjørte han den pågrepne Anders Behring Breivik fra Utøya og over på fastland sammen med tungt bevæpnet politi, melder Drammens Tidende.

- Han pratet litt. Jeg vil ikke gå inn på hva han sa. Men han virket trøtt, sliten og resignert, forteller Hartz til avisa.

Ringt opp av lensmann Madz Hartz er bosatt i Vikersund like i nærheten av Tyrifjorden. På ettermiddagen den 22. juli ble han ringt opp av en lokal politimann med en forespørsel om politiet kunne låne båten hans.

Det sa Hartz ja til, men han ba selv om å få bli med.

- Jeg er godt kjent på fjorden og ville hjelpe til, forteller han dt. 

Breivik ble pågrepet av politiet på sydspissen av Utøya cirka klokka 18.35.  Rett etter sendte de ut denne dramatiske meldingen over politisambandet.

«Gjerningsmannen er pågrepet. Flere skutt. Og både skadde og drepte. Vi trenger evakuering med helikopter. Fort». melder en politimann.
Men helikopterhjelpen kommer ikke. Alle de skadde ble fraktet til fastlandet med båter. En av dem som deltar i dette arbeidet er Hartz.

Han ankom rett etter pågripelsen og henter blant annet ungdom fra sørspissen av øya, der fem personer ble drept og fem lå hardt skadd.

Ikke redd I mellomtiden ble Breivik ført til resepsjonsbygget på Utøya. Her ble han grillet av politiet i mange timer, han ble undersøkt av lege og politiet sikret biologiske spor. 

Først i 4-tiden på natta ble han fraktet over fjorden til fastland  - i båten til Hartz og med Hartz om bord.

Vikersund-mannen sier han aldri var redd.

- Nei. Jeg var jo aldri alene i båten, så jeg ble aldri redd. Men det var jo selvsagt spesielt, sier han til Drammens tidende.