Breivik viser to ansikter i retten

Et farlig og et stakkarslig.

VISER TO ANSIKTER: Dagbladets kommentator Andreas Wiese mener Anders Behring Breivik viser to ansikter i retten. Foto: NTBSCANPIX
VISER TO ANSIKTER: Dagbladets kommentator Andreas Wiese mener Anders Behring Breivik viser to ansikter i retten. Foto: NTBSCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter første dag av Anders Behring Breiviks forklaring er det vanskelig å få grep på hvem Anders Behring Breivik egentlig er. Hva han mener, er det liten tvil om. Men likevel var det som vi i dag møtte to personer.

Den ene var den aggressive, voldsforherligende Breivik fra første del av dagen, da han holdt seg til sitt eget, forhåndsskrevne manus. Det er en Breivik som opplever seg som forfulgt og truet av islamske innvandrere og som definerer Arbeiderpartiet som en hovedfiende.

Den andre er den Breivik vi møtte etter pausen, da han ble avhørt av aktor Inga Bejer Engh, og ble utspurt om sitt liv og prestasjoner fra han slutttet på Oslo Handelsgymnasium og frem til rundt 2005.

Den første Breivik er den forfulgte Breivik, en Breivik som føler seg så truet av muslimer og så krenket av regjeringen, mediene og andre kulturmarxister at han grep til vold og massedrap. Denne versjonen av Breivik definerer sin terror politisk. Hans drap er en reaksjon på at samfunnet ikke sier seg enig i hans virkelighet, hans vilje til vold er uhemmet og ubegrenset. Europeisk sivilisasjon og norsk kultur er truet, han var nødt til å «ofre» seg og gjøre det han gjorde. Mye av hans frykt for muslimsk invasjon er kjente oppfatninger. Dommedagsfrykten deles av flere. Langt, langt færre støtter hans handlinger. Det er absolutt ingen tvil om at Breivik er en meget farlig mann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer