Breivik vurderte å bruke flammekaster på Utøya

Dro til Praha for å prøve å skaffe våpen.

 GRUSOMME DETALJER: Svært brutale detaljer fra Anders Behring Breviks planlegging kom frem under hans forklaring i dag.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GRUSOMME DETALJER: Svært brutale detaljer fra Anders Behring Breviks planlegging kom frem under hans forklaring i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Etter pausen ble Anders Behring Breivik spurt om forberedelser i forhold til utstyr.

- Etter å ha sikret finansielle midler og e-post-adresser for å distribuere kompendiet startet jeg med rustninganskaffelse. Det vil si skuddsikker vest, skuddsikker hjelm og annet utstyr knyttet til dette, sier Breivik.

Ifølge han selv brukte han mellom 80-90 000 kroner på dette.

Breivik sa også at han hadde lagt opp anskaffelse av utstyr i forskjellige faser.

- Jeg måtte skaffe forskjellig utstyr og etter hver endte fase måtte jeg kvitte meg med beviser, i tilfelle jeg ble oppdaget, sier han.

Vurderte flammekaster Breivik kjøpte dermed en type kiste fra USA som tålte stor belastning.

- Jeg gravde denne ned nord for Kongsberg fordi jeg anså det som det mest øde stedet i Norge, sier han.

Senere dro han til Praha for å prøve å skaffe seg våpen og politiemblemer.

- Jeg var innom tanken på å anskaffe en flammekaster, fordi det sprer frykt og er et psykologisk våpen. Jeg la fra meg denne tanken da det ikke var mulig å gjennomføre, sier han.

Valgte høykapasitets-magasin 33-åringen prøvde å anskaffe en kalasjnikov, men det lyktes han ikke med og kom ikke i kontakt med en våpenselger. Han prøvde å kontakte folk som «så kriminelle ut» på gata i Praha.

- Jeg bestemte meg da for å skaffe våpen på lovlig vis i Norge, noe jeg kunne fordi jeg ikke hadde noen kriminell fortid, sier han.

- Hvorfor kjøpte du de våpnene du gjorde, en glock og en ruger-rifle?

- Et primærvåpen er en rifle, så det måtte jeg ha. Av alle våpen man kan anskaffe i Norge er disse våpnene det beste man kan få tak i fordi det var enkelt å skaffe ekstrautstyr, som for eksempel høykapasitets-magasin, sier han.

- Hvorfor var det en fordel med høykapasitets-magasin?

- Hvis du planlegger en henrettelse av én person er det unødvendig, men jeg ville drepe flere. Jeg kunne henrettet Stoltenberg hvis jeg ønsket det, men jeg valgte å gå for en større aksjon, sier han uten å uttrykke en mine.

Ville ta livet av alle Breivik forteller at han ikke planla å drepe alle på Utøya selv.

- Målet var at alle skulle dø, men jeg ønsket ikke å skyte alle. Jeg hadde kalkulert at mange ville løpe i dødsangst ut i vannet og dø av drukning, sier han.

Holden opplyser etter dette at ofrene på Utøya ble truffet av minst 186 skudd og det vil si at hvert offer ble truffet av minst to skudd.
 
- Målet var å drepe, så da skyter man til man når det målet. Da skyter man så mange ganger at man er sikker på at det målet er nådd, svarer Breivik. 

Ville drepe hele regjeringen Senere forteller Breivik om tankene sine rundt angrepet på regjeringskvartalet. målet med angrepet mot regjeringskvartalet var å drepe hele den norske regjeringen, inkludert statsministeren. - Jeg tenkte at sannsynligheten for det ville vært størst på en mandag, under et mandagsmøte. Jeg har ikke fått verifisert dette, forteller han i retten torsdag. Da han hørte om resultatet av bomben på radioen, mente han at angrepet var mislykket. - Jeg ventet iallfall at første rad av bygningssøylene skulle kollapse, og at iallfall tolv skulle omkomme, fortsetter han. Han vurderer vellykketheten av et angrep etter hvor mye omtalt det blir i pressen. - Målet er å få oppmerksomhet rundt saken. Dessverre hadde jeg ikke fått mye oppmerksomhet hvis jeg hadde sprengt postkassa til Knut Storberget. Personlig hadde jeg håpet at det hadde vært nok, sier Breivik.