Breivik vurderte å drepe Barack Obama i symbolaksjon

Var sterkt inspirert og fascinert av al-Qaida.

VURDERTE: Nobelseremonien der USAs president Barack Obama fikk fredsprisen var et mål som Anders Behring Breivik vurderte å slå til mot. Men han anslo sikkerhetstiltakene som for massive. Foto: AFP/NTB Scanpix
VURDERTE: Nobelseremonien der USAs president Barack Obama fikk fredsprisen var et mål som Anders Behring Breivik vurderte å slå til mot. Men han anslo sikkerhetstiltakene som for massive. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tildelingen av fredsprisen til Barack Obama ville vært det perfekte terrormål, har Europas verste massemorder sagt i politiavhør.

Breivik har forklart til politiet at han simulerte flere mulige løsninger på hvordan han kunne angripe nobelpristildelingen med en bilbombe. Han ville da også utgitt seg for å være politimann, men Breivik trodde det ville blitt svært vanskelig.

Symbolverdi Han trodde sikkerhetstiltakene ville vært for omfattende. Han trodde det ville vært mulig å kjøre bilen inn til Fridtjof Nansens plass, foran Oslo Rådhus, men at sikkerhetstiltakene ville være for store til at han ville få plassert bombebilen nærme nok.

Om han skulle ha angrepet fredspristildelingen ville det vært et symbolsk angrep, har Breivik forklart til politiet. Det ville resultert i at få forrædere ble drept; Barack Obama er et godt mål for mange amerikanere, men ikke for europeiske antimarxister som ham selv.

Det ville derimot vært arrangementet og institusjonen som ville vært det symbolske målet, siden fredsprisen tradisjonelt deles ut til venstreorienterte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer