Breivik vurderte å drepe Barack Obama i symbolaksjon

Var sterkt inspirert og fascinert av al-Qaida.

VURDERTE: Nobelseremonien der USAs president Barack Obama fikk fredsprisen var et mål som Anders Behring Breivik vurderte å slå til mot. Men han anslo sikkerhetstiltakene som for massive. Foto: AFP/NTB Scanpix
VURDERTE: Nobelseremonien der USAs president Barack Obama fikk fredsprisen var et mål som Anders Behring Breivik vurderte å slå til mot. Men han anslo sikkerhetstiltakene som for massive. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tildelingen av fredsprisen til Barack Obama ville vært det perfekte terrormål, har Europas verste massemorder sagt i politiavhør.

Breivik har forklart til politiet at han simulerte flere mulige løsninger på hvordan han kunne angripe nobelpristildelingen med en bilbombe. Han ville da også utgitt seg for å være politimann, men Breivik trodde det ville blitt svært vanskelig.

Symbolverdi Han trodde sikkerhetstiltakene ville vært for omfattende. Han trodde det ville vært mulig å kjøre bilen inn til Fridtjof Nansens plass, foran Oslo Rådhus, men at sikkerhetstiltakene ville være for store til at han ville få plassert bombebilen nærme nok.

Om han skulle ha angrepet fredspristildelingen ville det vært et symbolsk angrep, har Breivik forklart til politiet. Det ville resultert i at få forrædere ble drept; Barack Obama er et godt mål for mange amerikanere, men ikke for europeiske antimarxister som ham selv.

Det ville derimot vært arrangementet og institusjonen som ville vært det symbolske målet, siden fredsprisen tradisjonelt deles ut til venstreorienterte.

Dessuten, har Breivik forklart, ville et slikt angrep ha vært et massivt PR-stunt fordi hele verden satt klistret til TV-skjermen.

al-Qaida Breivik har forklart at hans hovedinspirasjon når det gjaldt det operative rundt et terrorangrep var al-Qaida. Han leste mye om al-Qaidas magasin Inspire, men hevder han selv aldri turte å laste dette ned fra nettet. Magasinet inneholder blant annet stoff om hvordan utføre terrorangrep, men også moralske og religiøse tekster.

Det enkeltangrepet som har påvirket og inspirert Breivik mest er al-Qaidas aksjon mot World Trade Center i 1993. Seks personer ble drept og over 1000 skadd etter at islamister ledet av pakistanske Ramzi Yousef plasserte en bilbombe i kjelleren på det verdenskjente bygget.

Det er seinere laget en dokumentarfilm om angrepet, har Breivik forklart til politiet, og denne filmen var ifølge Dagbladets opplysninger helt sentral for Breivik når han vurderte framgangsmåte 22. juli.

Oklahoma-bomber Den andre terroraksjonen som inspirerte ham var Timothy McVeighs angrep mot Alfred P. Murray-bygningen i Oklahoma 19. april 1995, har Breivik forklart til politiet ifølge Dagbladets opplysninger.

GODT VOKTET: Både Grand Hotel, der presidentparet bodde, og selve nobelseremonien var gjenstand for et massivt sikkerhetsopplegg. Det skremte Breivik. Foto: AFP/NTB Scanpix
GODT VOKTET: Både Grand Hotel, der presidentparet bodde, og selve nobelseremonien var gjenstand for et massivt sikkerhetsopplegg. Det skremte Breivik. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

McVeigh drepte 168 mennesker, i det som før 11. september 2001 var USAs dødeligste terroraksjon.

- Vi er den første militante nasjonalistiske organisasjonen i Europa som har adoptert al-Qaida-metodikk, har Breivik forklart om organisasjonen han hevder å være medlem av.

Breivik har forklart til politiet at al-Qaida er hans nemesis - erkefiende - men at han var svært inspirert av terrornettverkets handlekraft.

FORBILDE: Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh. Foto: AP/NTB Scanpix
FORBILDE: Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer