Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivikdommen er en lettelse

Men medlemmene av rettspsykiatrisk kommisjon bør vurdere sine verv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det vanskelig å ikke føle lettelse. Det er over. Breivik er dømt. Han er tilregnelig og kan holdes ansvarlig for sin terror. Han skal bli i fengsel. Aktor anker ikke. Breivik sier at han ikke kommer til å anke. Vi kunne ikke fått et bedre utfall.

En korrekt og grundig rettssak har blitt gjennomført. Den har ført til at denne rettsaken kan avsluttes i tingretten, uten smertefulle repriser i høyere rettsinstanser. En enstemmig dom var så klar og grundig at riksadvokaten samme dag bestemte at de ikke ønsket en ny runde, selv om aktoratet ønsket å få Breivik kjent utilregnelig. Men fakta holdt ikke. Det var simpelthen ingen rimelig tvil om Breiviks tilregnelighet.

Men lettelsen er der også fordi dette veldig lett kunne gått veldig galt. Vi kom farlig nær en rettsskandale. Da Sørheim og Husby i den første psykiatriske rapporten fant Breivik paranoid schizofren, førte det til en bølge av vantro og storm av protester. Det var ikke bare folkemeningen. Fagfolk og kolleger gikk ut mot rapporten.

Likevel ville ikke riksadvokaten ha en ny rapport. Det var ikke nødvendig, Det var skapt nok tvil om Breiviks tilregnelighet til at han ikke kunne kjennes tilregnelig. Ny vurdering eller observasjon trengtes ikke. Hadde ikke aktoratet måttet bøye unna, hadde det vært særdeles  vanskelig for retten å  dømme Brevik til fengsel. Striden kunne fortsatt i rettsinstans etter rettsinstans. Den ville fortsatt med at Breivik skulle behandles for psykose av fagfolk som ikke kunne se noen tegn på at han hadde psykose. Det ville blitt et langtrukket og særdeles vondt mareritt for alle som ble ofre for Breiviks terror.

Før dommen var et av diskusjonspunktene om retten ville prøve å skyve på kravene til sikkerhet om den tiltaltes tilregnelighet, at tvilen skulle tillegges mindre vekt. Det gjorde ikke retten. Dommen går på fakta: Det er ikke presentert noen overbevisende dokumetasjon på Breiviks utilregnelighet. Kravene til dokumentasjon av paranoid schizofreni-diagnose er simpelthen ikke oppfylt, heller ikke kravene til paranoid psykose.

Det er en alvorlig kritikk av Husby og Sørheims vurdering og skjønn, men det er en drepende kritikk av rettsmedisinsk kommisjon. Kommisjonens jobb er å kontrollere og kvalitetssikre rapporten. Den gjorde ikke jobben sin. Den stilte ingen spørsmål til Husby og Sørheims rapport, selv om de ble diskutert internt i kommisjonen.

Som vi har sett svært klart i ettertid var dette på ingen måte noen vennskapstjeneste til Husby og Sørheim. Hadde de to møtt kritiske spørsmål i tide, kunne rapporten deres blitt bedre. Slik den presentert for retten holdt den ikke til å skape den tvil aktoratet prosederte på.

At den rettspykiatriske kommisjonen så fant grunn til å forskjellsbehandle de to psykiatrirapportene, og slik behandle neste rapport langt mer kritisk må skyldes vanlige mennesslige forsvarsmekanismer og gruppedynamikk kommisjonen vel er faglig godt kvalifisert til å kjenne igjen. I hvert fall hos andre.

Kommisjonens medlemmer bør nok tenke rolig gjennom sin handlemåte og sin rolle i denne saken. Trenger de tid til dette kan de gjerne trekke seg fra kommisjonen. For dersom kommisjonen mot formodning føler at de har stor tillit etter denne saksbehandlingen, er det de som trenger en realitetsjustering.

Vi har nylig fått presentert en Gjørv-rapport som med klar tale påpekte svakheter i kultur, organisasjon, gjennomføringsevne og beredskapsplan i politi og departementer. Nå har vi fått en like klar dom etter en verdig og grundig rettssak.

Det gjør at vi etter første rettsrunde kan vri nøkkelen om på Breiviks celle. I stedet kan de ansvarlige konsentrere seg om å reformere rettspsykiatriens premisser, organisasjon og arbeidsforhold. Det trengs. Det har vi også fått en dom på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media