<strong>BREIVIKS ADVOKAT:</strong> Øystein Storrvik.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BREIVIKS ADVOKAT: Øystein Storrvik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Breiviks advokat mener dommer er inhabil

Retten skal vurdere innsigelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Advokat Øystein Storrvik mener rettens leder i Anders Behring Breiviks ankesak er inhabil. Lagmannsretten skal neste uke avgjøre om dommeren på noen måte blir regnet som upartisk.

– Jeg ønsker ikke å gå nærmere innpå grunnlaget for inhabilitetsinnsigelsen før lagmannsrettens avgjørelse, sier Storrvik til NTB.

Innsigelsen blir bekreftet av saksforberedende dommer og rettens leder, lagmann og avdelingsleder i Ellen Mo i Borgarting lagmannsrett. Hun opplyser at førstelagmann i Borgarting, Ola Dahl, skal ta stilling til dette neste uke.

Ankesaken er berammet i Borgarting lagmannsrett 29. november, og det er satt av fire dager til saken. Storrvik har imidlertid meldt forfall.

– Staten har bedt om en rask beramming, og lagmannsretten har lagt opp til beramming av saken i slutten av november. Om det blir det endelig tidspunktet avhenger også av om motparten har anledning da, sa regjeringsadvokat Marius Emberland til NTB tidligere fredag.

Meldt forfall

På grunn av sitt tette program hadde Storrvik foretrukket at ankesaken først kommer i 2017.

– Jeg har meddelt gyldig forfall fordi jeg samme uken er berammet i trippeldrapssaken fra Pakistan i Borgarting lagmannsrett. Men det er retten som bestemmer, og jeg venter på svar, sier han.

Han regner med at lagmannsretten finner ut av dette, ettersom det er to alvorlige saker i samme domstol samme uke.

Brudd på menneskerettigheter

Breivik stevnet i fjor staten for brudd på menneskerettighetene under soningen. I april i år konkluderte Oslo tingrett med at soningsforholdene innebar brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 3 om forbud mot umenneskelig eller nedverdigende behandling.

Staten ble frifunnet for brudd på artikkel 8 om respekten for privatliv.

Regjeringsadvokaten anket dommen både på grunn av rettsanvendelsen og bevisvurderingen.

Av sikkerhetshensyn ble tingrettssaken ført i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien, men det er ennå ikke klart hvor ankesaken skal føres.

– Vi har ikke fått noen forespørsel ennå, men det kommer vel på et eller annet tidspunkt, sier fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug ved Telemark fengsel til NTB.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer