Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breiviks advokat mener han kunne plukket ut flere innsatte han selv kjenner som ville taklet å sone med Breivik

Terroristen ønsker å slippe ut fra isolasjon.

ADVOKAT: Øystein Storrvik representerer Anders Behring Breivik i den kommende rettssaken.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ADVOKAT: Øystein Storrvik representerer Anders Behring Breivik i den kommende rettssaken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15. mars begynner rettssaken i søksmålet terrordømte Anders Behring Breivik (36) har anlagt mot staten.

Terrordømte Breivik og hans advokat Øystein Storrvik mener soningsforholdene i praksis er umenneskelig behandling, og i strid med artikkel tre og åtte i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK)

Advokat Storrvik mener Breivik i praksis har sittet isolert helt siden han ble pågrepet etter terrorangrepene 22. juli 2011, og sier de vil fokusere på det han kaller det isolasjonstrykket vedtakene utgjør, da han kun har hatt kontakt med profesjonelle aktører utover at han fikk treffe sin mor i fem minutter rett før hun døde. Advokaten mener soningsforholdene preger klienten.

• Les hele saken og intervjuet med Storrvik på Dagbladet Pluss eller i fredagens papirutgave. 

- Jeg har aldri møtt ham før han kom inn under det regimet, så jeg har ikke noe å sammenlikne med. Men jeg tror det er umulig ikke å bli preget av det, og det tror jeg vil bli synlig i rettssaken. Når du er isolert fra vanlig omgang med mennesker i så lang tid, så får det konsekvenser. Jeg tror det er viktig at saken blir ført offentlig. 

SAKSØKER: Anders Behring Breivik har saksøkt staten. Foto: Bjørn Langsem
SAKSØKER: Anders Behring Breivik har saksøkt staten. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Hvis massedrapsmannen skulle vinne fram, vil en konsekvens kunne være at han vil kunne omgås andre fanger. Storrvik sier det ikke er derfor de har gått til sak. 

Kriminalomsorgen har ikke ønsket å la Breivik ha kontakt med andre, i frykt for at Breivik skal påvirke medfanger eller orkestrere en rømning, samt av hensyn til hans egen sikkerhet. Advokat Storrvik sier han selv kunne plukket ut flere innsatte som han selv kjenner fra tidligere saker som ville taklet å sone med Breivik.

- Jeg tror ikke det vil kunne være vanskelig å finne innsatte som kan omgås han. Det er en konstruert problemstilling at det vil kunne være farlig for ham, sier Storrvik til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media