Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breiviks advokat om Ila-direktørens hjertesukk: - Styrker ikke statens sak

I dag er det klart for sluttprosedyrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): I dag avsluttes den fire dager lange rettssaken der massemorder Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten for det han mener er brudd på menneskerettighetene. Da 37-åringen forklarte seg for retten på onsdag brukte han mer tid på å snakke om sin ideologi, enn det saken faktisk handler om; hvorvidt han har fått soningsskader i løpet av sitt snart fem år lange fengselsopphold i henholdsvis Ila og Telemark fengsel, Skien.

I dag er det de såkalte slutteprosedyrene som skal legges fram av partene. Først Breiviks advokat, Øystein Storrvik, før lunsj. Regjeringsadvokat Marius Emberland vil fremføre sin prosedyre etter lunsj.

Fengselsdirektør på Ila, Knut Bjarkeid, ville etter sin forklaring i går heller snakke om de han mener lider fremfor Breivik.

- Breivik har kunnet reise denne saken fordi han har gratis advokathjelp. Det er ingen advokater som er villige til å påta seg en slik jobb for de sykeste innsatte, sier Bjarkeid.

Soningsskader - Det er i norske fengsler i dag flere innsatte som har sittet svært lenge i isolasjon. Vi har en som har sittet i seks år og to måneder, og en annen som har sittet fire år og ni måneder i isolasjon, fortsetter han.

Han forteller at dette er alvorlig sinnslidende personer som ikke evner å ta vare på seg selv.

- De er glemt og er kanskje den mest marginaliserte gruppen mennesker i Norge. De sitter i en kjeller i fengsel, og de får ingen advokat til å stille opp og føre deres sak, sier fengselsdirektøren.

Under sin forklaring i retten i går sa Bjarkeid at han ikke opplever at Breivik har pådratt seg islolasjonsskader i løpet av sin tid på Ila. Videre sa han at dette er i motsetning til andre som soner der.

- Jeg må dessverre si at det sitter personer der som er soningsskadet. Vi kjenner til dette, sier Bjarkeid.

- Vi ser isolasjonsskader hos de sykeste, som bare blir sykere og ikke får noen hjelp, utdyper han. 

- Styrker ikke staten Breiviks advokat, Øystein Storrvik, reagerer på utsagnene.

- Jeg vet det finnes advokater som følger opp disse personene. Det styrker ikke statens sak hvis det forekommer løpende menneskerettighetsbrudd i norske fengsler, sier Storrvik til Dagbladet.

SISTE RETTSDAG: Anders Behring Breivik leser en medbragt lapp før retten settes i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SISTE RETTSDAG: Anders Behring Breivik leser en medbragt lapp før retten settes i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Psykologspesialist Pål Grøndahl har vurdert flere av de i kjellercellene.

- Jeg synes det er noe av det som gjør denne saken absurd. Kontrasten er så stor mellom dem som sitter der med åpenbare behandlingsbehov, isolert og er ressurssvake. Mens i denne saken er det snakk om studieplasser, prest, besøksvenn, samtale med helsepresonell han ikke vil ha. Han koster enorme summer, bare oppmerksomheten rundt denne saken er enorm; det er journalister, psykologer, psykiatere, det er nesten alt som kan krype og gå, sier Grøndahl til Dagbladet.

Play station Breivik soner på avdeling for særlig høy sikkerhet. Det er svært få av denne typen fanger i norske fengsel. Han har tilgang til tre rom, utstyrt med Playstation, TV og musikk. Han har et eget treningsrom og studierom og muligheter for matlaging.

Bjarkeid forteller at andre som soner på samme avdeling ville fått liknende tilbud.

- Også Playstation, bekrefter han overfor Dagbladet.

Hele Norges coronakart