- Breiviks barndom er helt sentral for å stille en diagnose

Psykiater Jo Erik Brøyn mener terrortiltalte Anders Behring Breivik gjør jobben til de sakkyndige vanskelig når han lukker døren til barndommen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innen fredag må de sakkyndig Terje Tørrissen og Agnar Aspaas ha gjort en ny vurdering av Anders Behring Breiviks svar og validitetssjekke disse. Den rettsmedisinke kommisjon er bekymret for at Breivik har tilpasset svarene sine for å virke tilregnelig, og ønsker en tilleggserklæring fra de sakkyndige.

Psykiater Jo Erik Brøyn har jobbet mye med alvorlig psykisk syke, og mener det er en sjanse for at den terrortiltalte har tilpasset svarene sine, selv om han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

- Det er fullt mulig for personer med psykotiske symptomer å holde disse skjult, sier Brøyn.

Barndommen
I morgen skal Anders Behring Breivik gi sine kommentarer til den psykiatriske vurderingen av ham selv. Han har allerede sendt et brev til flere store mediehus der han kritiserer de sakkyndigs vurdering. Brøyn har lest dette brevet. Han mener Breivik tar feil i at barndommen hans ikke er relevant når de sakkyndige skal vurdere tilregneligheten hans.

- Det er helt sentralt å ha kunnskap om Breiviks barndom for å kunne gi en riktig diagnose, sier Brøyn.

- Håper på samarbeid
Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sa til Dagbladet i dag at de ikke føler Breiviks barndom har blitt belyst godt nok. Hun håper de etter hvert vil få vite mer.

- Vi vet ikke nok om barndommen hans, og jeg håper Breivik kan være mer samarbeidsvillig på dette punktet, sier Larsen.

Jo Erik Brøyn mener det kan være flere grunner til at den terrortiltalte ikke har ønsket at barndommen hans skal belyses i retten.

- En grunn kan være at han er bekymret for at hendelser skal komme frem i lys, og gi hint til hvordan vi skal forstå de ulike syptomene, sier Brøyn.