Breiviks bloddiamant er trolig Sabeltann-juggel

Terrortiltalte Anders Behring Breivik har fortalt at han skulle til Liberia for å kjøpe bloddiamanter. Trolig er det lekediamanter fra Majorstua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under eksamineringen av Anders Behring Breivik i retten i dag fortalte han om en coverhistorie han fortalte til en venn i Oslo, som forklaring på hvorfor han skulle reise til det fattige og konflikherjede landet Liberia våren 2002. Han fortalte også at han oppga til to livvakter at han var kommet til landet for å kjøpe bloddiamanter.

I retten i dag erkjente han at diamantene var kjøpt i butikken Bergmannen på Majorstua i Oslo for å ha noe å vise for seg da han kom hjem.

- Kan ha vært innom Dagbladet har besøkt butikken i Kirkeveien i dag. John Rudshagen har vært innehaver av Bergmannen siden 1995 og driver fremdeles butikken og verkstedet der. Når vi forteller hva Breivik nylig har forklart i retten, må han først fortelle at han ikke husker å ha sett han i butikken, men så er det også lenge siden.

- Jeg har sett ansiktet hans mange ganger i media etter terroranslaget i fjor sommer, men kan ikke huske at han har vært her. Vi får mange besøk her, og han kan selvfølgelig ha vært en som har vært innom uten at jeg kan huske ansiktet tilbake til 2002, sier Rudshagen.

Liberia er kjent for diamanter i edelsteinskvalitet. John Rudshagen går på bakrommet og finner fram forskjellige små steiner, blant annet rådiamanter som er ubehandlet. De skinner litt, men ikke på noen måte som diamanter fra Liberia.

- Ingen bloddiamanter - Disse er ikke slitbare, men er kun interessante for et fåtall samlere fordi det er verdens hardeste materiale. Her har vi ingen bloddiamanter fra Liberia. Dere fra Dagbladet er de første som spør om bloddiamanter i denne butikken, sier han, etterfulgt av en god latter.

Han viser oss små biter av bergkrystall som kan likne noe på diamantene fra Liberia. Disse har et stort marked blant folk som driver med healing.

- Dette er kvarts, som forekommer i naturen og kan likne på en slepen diamant, forteller Rudshagen.

Koster 10 kroner Så finner han fram en stor og mange små edelsteiner, som er laget av cubik zirkonia, et syntetisk framstilt materiale, som er en diamant etterlikning. De er veldig pene og skinner nesten som ekte diamanter.

- Disse er veldig ettertraktet av barn som bruker dem i Kaptein Sabeltann-kister. Den største koster 30 kroner, de minste koster 10 kroner. De brukes også i smykker. De er harde og tåler mye. Jeg tenker at det er mest sannsynlig at det er slike Breivik kan ha kjøpt her, sier John Rudshagen.

- Måtte har referanser Anders Behring Breivik har også bekreftet i retten i dag at han var i kontakt med Diamond House og en annen diamantbutikk i London, Diamond Institute i Florida, at han hadde kjøpt lupe og et diamant magasin.

- Jeg måtte ha referanser og kunnskaper for å sikre min coverhistorie i tilfelle jeg skulle bli pågrepet av politiet. Det har vært uaktuelt for meg å røpe kontakten jeg møtte i Liberia. Jeg skulle tross alt besøke en krigsforbryter fra Serbia, sier Breivik.

FOR SABELTANN-KISTA: Disse diamantene er fine, men de koster bare 10 kroner for de minste og 30 kroner for den største. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOR SABELTANN-KISTA: Disse diamantene er fine, men de koster bare 10 kroner for de minste og 30 kroner for den største. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer