HØYBLOKKA: Bombebilen som Anders Behring Breivik brukte for å sprenge Høyblokka 22. juli 2011 er en av mange gjenstander som skal stilles ut i det nye informasjonssenteret i Høyblokkas første etasje.
Foto: Berit Roald / Scanpix
HØYBLOKKA: Bombebilen som Anders Behring Breivik brukte for å sprenge Høyblokka 22. juli 2011 er en av mange gjenstander som skal stilles ut i det nye informasjonssenteret i Høyblokkas første etasje. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Breiviks bombebil skal stilles ut

- Vi må formidle denne vonde delen av vår nære historie på en ærlig måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bombebilen som terrordømte Anders Behring Breivik brukte for å sprenge Høyblokka for fire år siden, er blant gjenstandene som skal stilles ut i det nye informasjonssenteret i Oslo.

Bombebilen, eller rettere sagt restene av det som en gang var en bil, skal stilles ut i det nye informasjonssenteret i Høyblokkas første etasje, skriver Aftenposten.

Som NTB meldte lørdag, skal også en del andre gjenstander stilles ut, blant annet utstyrskofferten som Breivik hadde med seg til Utøya. Dette kommer til å bli sterk kost for mange besøkende, mener lederen for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland.

- Det blir veldig interessant og fint. Senteret vil fortelle den nakne historien om det som skjedde den dagen og tankegodset bak gjerningene. Samtidig kommer det til å være en sterk opplevelse, sa Røyneland til NTB lørdag.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier noe av det samme til Aftenposten:

- For alle som opplevde 22. juli er dagen og hendelsene et åpent sår som fortsatt gjør vondt, men vi må formidle denne vonde delen av vår nære historie på en ærlig måte. Senteret viser det som faktisk skjedde, sier Sanner til avisen.

Breiviks falske ID-kort og politiemblemer er blant de øvrige gjenstandene som folk kan få se. Utstillingen åpner offisielt 22. juli. Den er inndelt i flere atskilte rom og vil bestå av bilder, filmer, tekster og objekter som knytter seg direkte til angrepene eller bearbeidelsen av dem. Utstillingen skal stå i minimum fem år.

(NTB)