Breiviks brutale mangel på forstand

Det er det som er mest skremmende, skriver Andreas Wiese.

LIKEGYLDIGHET: Det mest groteske i rettsaken er ikke brutaliteten alene. Det er bagatelliseringen, likegyldigheten og uanfektetheten til gjerningsmannen, skriver Andreas Wiese.  Foto: BJØRN LANGSEM
LIKEGYLDIGHET: Det mest groteske i rettsaken er ikke brutaliteten alene. Det er bagatelliseringen, likegyldigheten og uanfektetheten til gjerningsmannen, skriver Andreas Wiese. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Alle som var i retten, alle som fulgte saken over skjermer i lukkede rom landet over så det samme i dag: En drapsmann helt uten empati, en mann som ikke på noen måte er berørt av det han har gjort med andre, mot andre.

Det mest groteske i rettsaken er ikke brutaliteten alene. Det er bagatelliseringen, likegyldigheten og uanfektetheten til gjerningsmannen. Han er mest opptatt av teknisk utstyr og metode, han er ikke opptatt av livene som har gått tapt. Han er opptatt av sine kategorier og teorier, han ser ikke kostnaden ved hans tankesett.

Breivik mangler alle proporsjoner. Han gjør seg til herre over liv og død fordi han ikke syntes hans syn kom nok til orde i media. Han begår massakrer for å markedsføre sin rett til å ta liv. Det er nesten ikke til å bære. Fordi det er så meningsløst. Dette er galskap.

For domstolen blir spørsmålet om han er rettslig tilregnelig eller utilregnelig. Det er et annet spørsmål, bestemt av lovparagrafer. Men noe virker klarere etter tre dager i retten.

Aktoratet har langt på vei sannsynliggjort at Breiviks organisasjon og terrorceller neppe finnes. Det finnes ingen indisier på at at han ikke har vært alene,  Den forståelsen har Breivik hjulpet fram. Samtidig tyder det på at han klarer å skille mellom virkelighet og løgn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer