- Breiviks far ville ikke navngi sønnens venner til politiet

Lekkasjer til media har skadet 22. juli-etterforskningen, hevder politiet.

- LEKKASJER SKADER ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo-politiet mener lekkasjer til media under 22. juli-dekningen har skadet den pågående etterforskningen.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
- LEKKASJER SKADER ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo-politiet mener lekkasjer til media under 22. juli-dekningen har skadet den pågående etterforskningen. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet pressenorges Skup-konferanse i Tønsberg der journalister hyller seg selv. Årets konferanse startet med en paneldebatt med tema om hvorvidt lekkasjer til media i 22. juli-saken har skadet politiets etterforskning.

I panelet var Breivik-forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. For politiet møtte politiadvokat Christian Hatlo. Advokat Mette Yvonne Larsen representerte bistandsadvokatene, mens programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK og nyhetsredaktør Helje Solberg i VG deltok fra pressen.

- Ja, lekkasjene har skadet etterforskningen, hevdet politiadvokat Hatlo på direkte spørsmål fra møteleder Arill Riise i TV2.

Han begrunner det med at politiet opplever at vitner ikke ønsker å møte i avhør med politiet av frykt for at det de sier skal havne i mediene.

Etter 22. juli har media hatt tilgang til flere av politiets saksdokumenter. Blant annet er Oslo-politiet under etterforskning av Spesialenheten for politisaker. Asker og Bærum politidistrikt etterforsker bistandsadvokat Sigurd Klomsæt som tidligere i år mistet retten til å være bistandsadvokat i terrorsaken etter at han skal ha lekket til media. Klomsæt sier han ikke står bak.

- Jeg har aldri hatt saker hvor vitner sier de ikke vil snakke med politiet fordi de er redd for at det skal havne i avisene, sa Hatlo under debatten.

- Nektet navngivelse Han sa videre at Anders Behring Breiviks far, som bor i Frankrike, ikke ønsket å oppgi navna til Breiviks venner til politiet av samme grunn. Flere medier, deriblant Dagbladet, har intervjuet Breiviks far i Frankrike etter 22. juli. Breiviks far har ikke besvart Dagbladets henvendelse nå i kveld.

Jens Breivik ønsket ikke å komme til Norge for avhør. Han ønsket heller ikke at norsk politi skulle avhøre ham i Frankrike og det hele endte med at fransk politi foretok avhøret med bistand fra norsk politi.

Forsvarer Geir Lippestad roset pressen for godt arbeid med terrorsaken.

- Hadde jeg arbeidet som journalist, hadde jeg gjort det samme om jeg satt med dokumenter, sa Geir Lippestad.

Tilpasser etter media Han mener likevel at mediedekningen vil påvirke rettsprosessen.

- Breivik leser mediene for å tilpasse sin forklaring, sa Lippestad.

Senere i debatten minnet han om at den kommende rettssaken vil handle om Breiviks tilregnelighet eller fravær av den.

- At mediene er så sikre på at han er utilregnelig, styrker hans selvfølelse, sa Lippestad.