Breiviks forklaring starter tirsdag

Men publikumsinteressen er lav, ifølge tingretten.

FORBEREDT. Her i Oslo tingrett begynner Breivik-rettssaken på mandag. Tiltaltes forklaring begynner på rettsdag to. Foto: Cornelius Poppe / NTB SCANPIX
FORBEREDT. Her i Oslo tingrett begynner Breivik-rettssaken på mandag. Tiltaltes forklaring begynner på rettsdag to. Foto: Cornelius Poppe / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik vil starte sin forklaring i retten tirsdag.

Rettssaken vil starte med en opplesning av tiltalen og innledningsforedrag fra partene, og fordi dette vil ta lang tid, vil ikke den terrortiltalte begynne sin forklaring før på tirsdag, opplyser informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tinghus til NTB.

Samtidig er det klart at Høyesterett avviser medienes anke over tingrettens beslutning om å ikke tillate overføring av Anders Behring Breiviks forklaring.

Var uenige Bakgrunnen for anken til Høyesterett var at både mediene og Anders Behring Breiviks forsvarere var uenige i Oslo tingretts avvisning av en TV-overføring av den tiltaltes forklaring i retten.

Avgjørelsen ble anket til Borgarting lagmannsrett, som avviste anken.I Høyesteretts ankeutvalg har partene imidlertid heller ikke fått gehør for sitt syn om at beslutningen er fattet på feil lovanvendelse.

Dette betyr nødvendigvis ikke at det ikke blir noen overføring av Breiviks forklaring i retten. Det foreligger en ny søknad fra mediene, hvor det i lys av den nye sakkyndigrapporten, er bedt om at deler av forklaringen kan sendes. En avgjørelse på denne søknaden er ventet sent fredag ettermiddag

Liten etterspørsel Når det gjelder publikumsplassene til rettssaken har det vært lav etterspørsel,ifølge NTB. Like før stengetid fredag er under halvparten av adgangspassene til publikumssalen på Oslo tinghus delt ut. Mandag morgen deles resten av mandagspassene ut.

Et kvarter før stengetid fredag, hadde Borgarting lagmannsrett kun delt ut 65 av de 158 adgangskortene som kan gis til folk som ønsker å følge terrorrettssaken fra publikumssalen på Oslo tinghus mandag.

- Egentlig skal vi bare dele ut adgangskort dagen i forveien, men siden det var så lite pågang i dag, vil vi også dele ut adgangskort for mandagen mandag morgen. Da vil vi også begynne å dele ut adgangskort til tirsdagen, opplyser Borgarting lagmannsrett til NTB.

Dabbet av Da utdelingen av adgangskort begynte fredag morgen, hadde 15-20 personer stilt seg i kø utenfor lagmannsretten. Deretter kom det bare folk innom nå og da.

Terrorrettssaken skal foregå på Oslo tinghus, men det er Borgarting lagmannsrett i Keysers gate 13 i Oslo som står for utdelingen. De holder åpent på hverdager mellom 8.00 og 15.45, og man kan kun hente adgangskort til publikumssalen for én dag av gangen.

For å følge terrorrettssaken fra publikumssalen på Oslo tinghus må man være over 18 år, og for å komme inn til Tinghuset under rettssaken må man først gå gjennom en streng sikkerhetskontroll.

(NTB/Dagbladet)

BREIVIK FORKLARER SEG TIRSDAG: Det opplyser informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tinghus i dag. Foto: AFP/NTB Scanpix
BREIVIK FORKLARER SEG TIRSDAG: Det opplyser informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tinghus i dag. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer