Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Breiviks forklaring var en hån mot retten

Statens advokater hardt ut mot terroristen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): - Bruk av nazihilsen i retten er en hån mot rettsprosessen som tar hans sak på alvor, sier Adele Matheson Mestad, den ene av statens advokater i saken Anders Behring Breivik (37) har anlagt mot Norge, under sin sluttprosedyre i Skien fengsel.

Etter å ha hørt Breiviks advokat Øystein Storrvik fortelle hvordan terroristen er i ferd med å bli mentalt syk på grunn av isolasjonen han er underlagt, gikk Mestad hardt ut og minnet retten på tragedien ved massedrapene 22. juli 2011.

- Misbruk Hun trakk fram traumene de overlevende må bære på, men siterte også Bjørn Ihler, som har lagt vekt på at saken må gjennomføres, for å bevise at Norge er en rettsstat. Men hun mener at Breivik misbruker rettsvesenet med sine fakter, bl.a. Sieg Heil-hilsenen han gjorde ved sin entré mandag.

Mestad mener også at Breivik egentlig har en annen agenda enn å få en dom som slår fast at han behandles umenneskelig og uverdig og nektes retten til privatliv.

- Han er ute etter noe helt annet. Dette er den samme personlighetsforstyrrede narsissisten vi så i straffesaken, sier advokaten.

Hun og Emberland avviser bestemt Breiviks påstander om behandlingen i fengselet. Terroristen mener bl.a. at hans tilgang til å få besøk og sende/motta brev er sterkt begrenset, om ikke umulig, men staten mener at dette må ses i lys av hans politiske agenda, og at han selv har valgt bort alternativer som ville ført til mer menneskelig kontakt - bl.a. Røde Kors' visitører og en psykiater.

Har avvist kontakt - Saksøker er ikke ute etter kontakt, men meningsfull kontakt, sier Mestad og sikter til at Breivik ikke er underlagt besøksforbud, men har kuttet kontakten med familie og venner. De eneste han ønsker å ha besøk av, er meningsfeller - tre slike har kriminalomsorgen satt ned foten for.

MISBRUK: Breiviks nazihilsen første rettsdag er misbruk av rettsstaten, mener statens advokat Adele Matheson Mestad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MISBRUK: Breiviks nazihilsen første rettsdag er misbruk av rettsstaten, mener statens advokat Adele Matheson Mestad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Å la en straffedømt terrorist få knytte og vedlikeholde kontakt med sine meningsfeller er åpenbart farlig, sier advokaten.

Det har tidligere i rettssaken kommet fram at Breivik i løpet av hele perioden i fengsel har sendt og mottatt opptil 4000 brev. De fleste har sluppet igjennom sensuren, 600 er blitt stoppet, på grunn av at de anses å være forsøk på å utvide nettverket rundt terroristen.

- I all hovedsak er det tale om stans av rene masseutsendelser til personer han ikke kjenner, sier Mestad.

Trekker fram Öcalan I likhet med Storrvik trekker Mestad fram saker som har versert i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) - bl.a. søksmålet fremmet av den kurdiske PKK-lederen Abdullah Öcalan.

- EMD fant at det ikke utgjorde noen krenkelse å begrense og kontollere en innsatts kontakt med omverdenen i et tilfelle hvor den innsatte utgjorde en særlig trussel, sier Mestad.

Hennes kollega Marius Emberland fortsetter statens prosedyre. Etterpå blir det anledning til tilsvar (replikk) fra Breiviks advokater.

MOTPARTER: Motpartene i den sivile saken. T.v. Breviks advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik. T.h. statens advokater Adele Matheson Mestad og Marius Emberland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTPARTER: Motpartene i den sivile saken. T.v. Breviks advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik. T.h. statens advokater Adele Matheson Mestad og Marius Emberland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mestad og Emberland kan ikke se at det har skjedd noen krenkelse i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjons art. 3 og 8, om henholdsvis umenneskelig/nedverdigende behandling og retten til privatliv.

- Påstanden blir dermed at staten, ved Justis- og beredskapsdepartementet, frifinnes, sier Emberland.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart