LIKE FØR PÅGRIPELSEN: Anders Behring Breivik på sydspissen av øya. Kort tid etter ble han pågrepet av beredskapstroppen inne i en lysning i skogen like i nærheten. Han hadde da kastet fra seg rifla, men hadde fortsatt pistolen i lårhylsteret. Foto: PRIVAT
LIKE FØR PÅGRIPELSEN: Anders Behring Breivik på sydspissen av øya. Kort tid etter ble han pågrepet av beredskapstroppen inne i en lysning i skogen like i nærheten. Han hadde da kastet fra seg rifla, men hadde fortsatt pistolen i lårhylsteret. Foto: PRIVATVis mer

Breiviks første ord til politiet: - Terrorcelle tre skal lage «et helvete»

Anders Behring Breivik løy og sa at en annen terrorcelle hadde sprengt bomba i Regjeringskvartalet da han ble pågrepet på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik ble pågrepet av politiets beredskapstropp, Delta, på Utøya klokka 18.27 fredag 22. juli. Innsatslederen Håvard Gåsbakk fra Norde Buskerud har på en pressekonferanse fortalt at gjerningsmannen «brått stod foran oss med hendene over hodet» og at «han ble pågrepet på vanlig måte».

Nå kommer det nye opplysninger om hva Breivik sa til tjenestemennene som pågrep terroristen:

Han fortalte de første tjenestemennene på stedet at han var én av tre terrorceller. Den første terrorcellen hadde sprengt Regjeringskvartalet, at han selv var celle nummer to på Utøya, og at det fantes en tredje celle som ennå ikke hadde iverksatt sine planer.

Breivik skal under pågripelsen sagt at dette var «et statskupp».

Senere har Breivik innrømmet at det var han som sprengte bomba i Regjeringskvartalet. Han er også observert på overvåkningskameraer på stedet i det han parkerer, og senere forlater en Volkswagen Crafter varebil foran høyblokka i regjeringskvartalet. Bilen, som etter få minutter eksploderer og dreper åtte personer, var leid i Breiviks navn.

«Et helvete» Breivik fortalte også da han ble pågrepet at den tredje terrorcella han fortalte om ville skape «et helvete» når de iverksatte sine planer.

Han nektet imidlertid å fortelle politifolkene mer før de innfridde en rekke krav han hadde.

I avhør har Breivik fastholdt at det finnes ytterligere to terrorceller, men sier at han ikke vi si noe om disse før han får gjennomført en samfunnsomveltning i tråd med sitt politiske manifest.

Politiet fester begrenset lit til Breiviks påstand om at det finnes to andre terrorceller, men har etterforsker fortsatt muligheten for dette.

Fortsatt bevæpnet Breivik var fortsatt bevæpnet da han ble pågrepet av Delta-styrkene: Han hadde en 9mm Glock i et lårhylster på høyre lår. Magasinet i pistolen var tomt.

Ruger Mini 14-rifla ble funnet bak Breivik. Våpenet hadde fortsatt skudd i magasinet.

Breivik ble pågrepet på sørspissen av øya. Han ble etter kort tid fraktet til ett av husene på Utøya, der han ble holdt i flere timer. Oslo politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at Breivik ga en forklaring til polititjenestemennene som passet på ham.

- Jeg kan bekrefte at min klient allerede rett etter pågripelsen forklarte polititjenestemennene hvorfor han gjorde dette, sier advokat Geir Lippestad.

Breivik skal allerede da ha sagt det han flere ganger har repetert om handlingene på Utøya: At det var «grusomt, men nødvendig».

Turen til Utøya Klokka 15.25.19 fredag 22. juli gikk bomba av i Regjeringskvartalet. Terrorsiktede Anders Behring Breivik har forklart at han noen minutter før satte fra seg bilen, en Volkswagen Crafter, ved inngangen til høyblokka. 32-åringen har forklart at lunta hadde en brenntid på rundt seks minutter.

Breivik har overfor politiet forklart til politiet at han ble forsinket på turen ut mot Utøya. Han skal, ifølge egen forklaring ha sittert rundt 40 minutter i bilen før han gikk ombord i ferga MS Torbjørn.

De første skuddene på øya skal ha blitt avfyrt klokka 17.08. Vaktmannen Trond Berntsen og "Mor Utøya", Monica Bøsei, var de første som ble drept.

Det er dokumentert at Breivik kom gjennom til politiets nødtelefon to ganger før han ble pågrepet. Politiet har tidligere offentliggjort lydloggene.

Første samtale kom klokken 18:00:49 til Nordre Buskerud politidistrikt.

Andre samtale kom klokken 18:26 til Søndre Buskerud politidistrikt, bare ett minutt før han ble pågrepet.   

- STATSKUPP: Oslopolitiets beredskapstropp, Delta, går i land på Utøya 22. juli. Anders Behring Breivik ble pågrepet kort tid etter. Han forklarte da at han var del av et statskupp, og at det fantes flere terrorceller. Foto: JAN BJERKELI / REUTERS / SCANPIX
- STATSKUPP: Oslopolitiets beredskapstropp, Delta, går i land på Utøya 22. juli. Anders Behring Breivik ble pågrepet kort tid etter. Han forklarte da at han var del av et statskupp, og at det fantes flere terrorceller. Foto: JAN BJERKELI / REUTERS / SCANPIX Vis mer