FØRSTE ORD: Dette bildet er tatt av politiets beredskapstropp like etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya mellom klokka 18.32-18.34 fredag 22. juli. En politirapport avslører at Breivik ville forhandle med politiet fra første stund. Foto: Politiet
FØRSTE ORD: Dette bildet er tatt av politiets beredskapstropp like etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet på Utøya mellom klokka 18.32-18.34 fredag 22. juli. En politirapport avslører at Breivik ville forhandle med politiet fra første stund. Foto: PolitietVis mer

Breiviks første ord til politiet

«Jo fortere jeg kommer inn til avhør, jo fortere kan vi begynne å forhandle». Det var noen av Anders Behring Breiviks første ord til beredskapstroppen på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet ovenfor er tatt med mobiltelefon av politiets beredskapstropp, Delta, like etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet mellom klokka 18.32-18.34 fredag 22. juli. Bildet ble tatt for å identifisere massemorderen. Det ble sendt til beredskapstroppens aksjonsleder på Utøya, og til politiets stab i Oslo.

En av aksjonsmennene fra beredskapstroppen, som var med på pågripelsen av Breivik, har skrevet en rapport om hva som skjedde de dramatiske minuttene og timene før, under og etter pågripelsen.

Aksjonsmannen fra Delta, også kalt operatør, holdt vakt over Breivik i nesten to timer ved Sydspissen på Utøya før terroristen ble fraktet til det første avhøret i hovedhuset.

- Ned på kne!
Fredag skal flere polititjenestemenn vitne i Oslo tingrett; blant annet to betjenter fra Nordre Buskerud politidistrikt og aksjonsleder for Delta, Terje Klevengen. Han ankom Utøya like etter de første tjenestemennene som var ved Skolestua på Utøya rundt klokka 18.30. Breivik ble pågrepet ved Sydspissen mellom 18.32 og 18.34, ifølge politiet.

I rapporten til aksjonsmannen, som rapporterte til Klevengen, kommer det fram at han ropte til Breivik flere ganger da terroristen kom mot dem med hendene ut til siden.

De trodde han hadde en bombevest på overkroppen, og aksjonsmannen ropte «Stå i ro! Ned på kne nå! Ned på kne! Eller du blir skutt.»

- Omtrent samtidig med at vi oppdaget at pakkene «bare» var geværmagasin, etterkom siktede pålegget om å stanse, heter det i rapporten. 

Beredskapstroppen har tidligere fortalt til Dagbladet at Breivik var sekunder unna å bli skutt.

Flere krav Aksjonsmannen gikk bort til Breivik og hørte ham si «Jo fortere jeg kommer inn til avhør, jo fortere kan vi begynne å forhandle.» 

Breivik framsatte flere krav i de første avhørene. Terroristen sa i retten at han angrer på at han etter pågripelsen på Utøya tilbød politiet å angi andre Knights Templar-celler i Norge dersom han fikk gjennomslag for noen krav.

POLITISKILT: Anders Behring Breivik hadde med seg forfalsket politi-id da han ble pågrepet. Foto: Politiet
POLITISKILT: Anders Behring Breivik hadde med seg forfalsket politi-id da han ble pågrepet. Foto: Politiet Vis mer

Aktor Inga Bejer Engh konfronterte ham i retten med at han sa til politiet at om Norge innførte dødsstraff og waterboarding (torturmetode), så kunne kanskje 300 menneskeliv reddes. Breivik framsatte også krav om at han blant annet ville ha PC på cella, bruke sin hjemmelagde uniform i retten og han ville ha en åpen rettssak.

Politioverbetjent Håvard Gåsbakk fra Nordre Buskerud politidistrikt er en av dem som skal vitne i Oslo tingrett i morgen. Gåsbakk var med på pågripelsen av Breivik på Utøya.

I en egenrapport skriver han følgende om hva Breivik sa rett etter at han ble pågrepet:

«Det er ikke dere jeg skal ta. Jeg ser på dere som mine brødre. Jeg er imot AUF og islamiseringen av Norge.»

- Bare en celle Etter pågripelsen ga aksjonsmannen fra Delta ordre til resten av teamet om å finne Breiviks våpen, og de fant en ladd rifle vel ti meter unna der Breivik ble pågrepet. Mens andre tjenestemenn fra beredskapstroppen startet førstehjelp på flere skadde, sikret aksjonsmannen fortsatt Breivik. 

- Han fortalte at han var medlem av Knights Templar, og henviste til merket vi fant i vesten hans. Videre at det fantes to celler til og at disse hadde andre mål. Cellene var uavhengige og hadde forskjellig mål. Selv var han bare en celle som stod bak bomben i Oslo og aksjonen på Utøya, heter det i rapporten fra aksjonsmannen.

- Han mente at alle medlemmer av Arbeiderpartiet var fiender som måtte drepes fordi de var ansvarlige for at «ting hadde blitt som de har blitt», heter det i rapporten.

Breivik ble fraktet til hovedhuset på Utøya rundt klokka 20.30 om kvelden 22. juli. Da ble det første avhøret tatt, og terroristen sa at «når den tredje cellen iverksetter sine planer, kommer det til å bli et helvete.» 

Tror ikke på ham Breivik hevdet også i retten for tre uker siden at de to andre cellene fortsatt eksisterer. I ettertid har politiet etterforsket Breiviks påstander om flere celler. I en politirapport om det påståtte Knights Templar-nettverket kommer det fram at de ikke tror på Breiviks forklaring.

PÅGREP BREIVIK: Politiets beredskapstropp, Delta, pågrep terroristen mellom klokka 18.32 og 18.34 fredag 22. juli. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
PÅGREP BREIVIK: Politiets beredskapstropp, Delta, pågrep terroristen mellom klokka 18.32 og 18.34 fredag 22. juli. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

«Siden terroraksjonene den 22. juli så har politiets hovedmål vært å avdekke om det finnes medhjelpere til Breivik og om celle 2 eller 3 eksisterer. Per 9. april finnes det ingen informasjon som tilsier dette», heter det i rapporten.

Også Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har etterforsket Breiviks påståtte nettverk. I politiets rapport om Knights Templar står det:

«Politiets Sikkerhetstjeneste har siden 22. juli prioritert å arbeide med muligheten for at Breivik har hatt en organisatorisk tilknytning og at Knights Templar er en internasjonal organisasjon. PST har ikke funnet at Knights Templar eksisterer i den form som Breivik hevder.»

UTSTYRSVEST: Den politiuniform-lignende vesten der Breivik blant annet hadde ammunisjon og ipoden sin. Foto: Politiet
UTSTYRSVEST: Den politiuniform-lignende vesten der Breivik blant annet hadde ammunisjon og ipoden sin. Foto: Politiet Vis mer