ANKER: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra besøkte Anders Behring Breivik i Ila fengsel i dag. Der ble de enige om å anke den nye psykiateroppnevnelsen.. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ANKER: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra besøkte Anders Behring Breivik i Ila fengsel i dag. Der ble de enige om å anke den nye psykiateroppnevnelsen.. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Breiviks forsvarere anker psykiateroppnevnelsen

- Retten har benyttet seg av taushetsbelagt materiale, sier Lippestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorsiktede Anders Behring Breiviks forsvarere anker avgjørelsen om å oppnevne to nye sakkyndige psykiatere.

- Vi leverer vår anke til retten i dag. Vi mener det er begått saksbehandlingsfeil, da vi mener retten har benyttet seg av taushetsbelagt materiale som den ikke har anledning til. Så får vi se hva lagmannsretten og eventuelt høyesterett mener, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

- Saksbehandlingsfeil Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra var i dag hos Breivik på Ila, og de bestemte seg sammen for å anke.

Forsvarerne mener det er snakk om en grov feil fra rettens side.

- Det er en saksbehandlingsfeil som er av så stor betydning at avgjørelsen må oppheves, sier Bæra.

- Vi forklarte ham det juridiske i spørsmålet og hvorfor vi mener det er riktig å anke. Da var han helt enig.

Statsadvokatene anker ikke Fredag ble de to rettspysikaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas oppnvent av Oslo tingrett til å foreta nye rettspyskiatriske undersøkelser av terrorsiktede Anders Behring Breivik, som tidligere ble erklært strafferettslig utilregnelig og diagnosisert som paranoid schizofren.

Partene i saken har to ukers ankefrist på oppnevnelsen.

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh varslet etter oppnevnelsen i forrige uke at de vil forholde seg til den og ikke kommer til å anke, tross for at de i utgangspunktet ikke mente det var nødvendig med en ny sakkyndigvurdering.

Vil møte i retten Forsvarerne og Breivik diskuterte også det neste fengslingsmøtet, som er berammet 6. februar.

- Han ønsker å møte selv. Han er veldig tydelig på at han ønsker å møte og fortelle om saken sin, sier Lippestad.

- I forrige fengslingsmøte ble han avbrutt av dommeren. Har han et ønske om nå å få sagt det han skulle den gang?

- Det har han ikke sagt noe om.