Breiviks forsvarere krever at meddommeren fratrer

Skal ha skrevet på nettet at Breivik fortjener dødsstraff.

DOMMERE: Tiltalte Anders Behring Breivik (th sittende) med sine forsvarere. Stående (mot vitnestolen) de fire sakkyndige, rettspsykiaterne (fra v) Torgeir Husby, Synne Sørheim, Terje Tørrisen og Agnar Aspaas. Fra dommerbordet bakerst ankommer (fra v) meddommer Thomas Indrebø, tingrettsdommer Arne Lyng, leder av rettssaken tingrettsdommer Wenche E. Arntzen , meddommer Ernst Henning Eielsen og vara-meddommer Anne Elisabeth Wisløff. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix POOL
DOMMERE: Tiltalte Anders Behring Breivik (th sittende) med sine forsvarere. Stående (mot vitnestolen) de fire sakkyndige, rettspsykiaterne (fra v) Torgeir Husby, Synne Sørheim, Terje Tørrisen og Agnar Aspaas. Fra dommerbordet bakerst ankommer (fra v) meddommer Thomas Indrebø, tingrettsdommer Arne Lyng, leder av rettssaken tingrettsdommer Wenche E. Arntzen , meddommer Ernst Henning Eielsen og vara-meddommer Anne Elisabeth Wisløff. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix POOLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks forsvarere vil kreve at meddommeren som skal ha skrevet på nettet at Breivik fortjener dødsstraff.

- Vi vil utvilsomt kreve at han fratrer, forutsatt at det er ham som har skrevet dette, hvilket mye tyder på, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Irene Ramm bekrefter at retten ikke var kjent med forholdet rundt meddommeren før i natt. De ble da varslet av pressen.

Krevde dødsstraff «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!», skrev noen som hadde logget seg inn på VG Debatt med lekdommerens Facebook-konto dagen etter terrorangrepene, den 23 juli i fjor, skriver Vepsen.

Mannen har benyttet et annet navn enn sitt eget, men er registrert med sin egen e-postadresse på Facebook, ifølge BT.

Bergens Tidende har fått bekreftet at den aktuelle Facebook-kontoen tilhører en av meddommerne som skal dømme Anders Behring Breivik i rettssaken som begynte i går.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen bekrefter at hun er kjent med sitatene fra meddommeren.  

- Vi skal snakke om det nå, sier Larsen til Dagbladet på vei inn til tinghuset.

- Inhabil Bistandsadvokat Arne Seland mener meddommeren må trekke seg av hensyn til de fornærmede.

- Han er inhabil og må trekke seg. Hvis ikke kan det blir spørsmål om hele sakens legitimitet. Dette er meget viktig for de fornærmede, sier Seland til Dagbladet.

Bistandsadvokat Morten Engesbak mener at retten på forholde seg til spørsmålet rundt meddommerens habilitet når retten settes i dag klokka 09.00

- Om det er riktig at en av meddommerne har kommet med denne typen uttalelser, regner jeg med at dette blir tatt opp når retten settes og at retten må vurdere hans habilitet, sier Engesbak til Dagbladet.

- Jeg regner med at habilitetskontrollen av meddommerne har vært grundig, så om dette stemmer og hvorfor det ikke er fanget opp, vet jeg ikke. Jeg håper vi får svar på dette i dag, sier Engesbak.

Reagerer Andre bistandsadvokater reagerer også.

- Jeg leste dette nettopp, men ser jo klart at det er uheldig om en dommer i forkant har kommet med en slik uttalelse. Dommeren skal gjøre opp sin mening på bakgrunn av bevisførsel under hovedhandlingen, og skal ikke være forutinntatt. Derfor er dette uheldig, sier bistandsadvokat Tore Øydne til Dagbladet.

Tingrettsdommer Ina Strømstad i Dommerens medieutvalg sier at retten er kjent med dette forholdet.

- Dette er noe retten er gjort kjent med. Når retten er satt vil de få klarlagt faktum og ta stilling til dette, sier hun til Dagbladet.

Hun vil ikke si om de forholdene som er kommet fram er nok til at lekdommeren må gå av.

- Det er opp til retten å få faktum på bordet, sier hun.

domstolloven paragraf 108 står det:

«Dommer eller lagrettemedlem kan heller ikke nogen være, når andre særegne omstendigheter foreligger, som er skikket til å svekke tilliten til hans uhildethet. Navnlig gjelder dette, når en part av den grunn krever, at han skal vike sete.»