Breiviks forsvarere vil ha «Fjordman» og ekstremist-ekspert i vitneboksen

Vil stevne drøyt 30 vitner.

EKSPERT: Øyvind Strømmen er Norges fremste ekspert på ekstremisme på nettet. Han må trolig vitne i Breivik-saken. Foto: Berit Roald / Scanpix
EKSPERT: Øyvind Strømmen er Norges fremste ekspert på ekstremisme på nettet. Han må trolig vitne i Breivik-saken. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neste uke leverer Anders Behring Breiviks forsvarere sin vitneliste til Oslo tingrett. Forsvarernes utkast hadde i utgangspunktet omtrent 60 navn.

- Listen er nå omtrent halvert, sier Vibeke Hein Bæra, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Sentralt i saken står spørsmålet om Breivik er tilregnelig eller ikke. Terroristen ønsker å bli dømt som tilregnelig og forsvarerne hans jobber for dette. Derfor vil de føre flere vitner som er eksperter på rettspsykiatri.

- Spesiell opplevelse - Det er snakk om både norske og utenlandske eksperter. Vi ønsker å få belyst tilregnelighetsspørsmålet og blant annet metodikken som er brukt av de sakkyndige, sier Bæra.

Breiviks forsvarere ønsker også å føre eksperter på terror, ekstremisme og antiislamisme. Øyvind Strømmen, som har skrevet bok om ekstremisme på nettet, er et høyaktuelt navn.

- Det vil i så fall selvfølgelig bli en spesiell opplevelse, sier Strømmen til Dagbladet. Han var ikke orientert før Dagbladet ringte, og ville ikke kommentere saken ytterligere.

Ønsker «Fjordman» Peder «Fjordman» Jensen, som Breivik i sitt manifest fremstiller som sitt ideologiske forbilde, er også ønsket som vitne.

- Reint objektivt sett ser jeg ingen grunn til at jeg burde vitne i denne rettssaken. Jeg har aldri noensinne møtt Anders Behring Breivik, var ikke i nærheten av åstedet da hans fryktelige ugjerninger fant sted og kan faktisk ikke huske å ha vært på Utøya i hele mitt liv. For den saks skyld er jeg heller ikke noen ekspert på psykiatri, selv om jeg har jobbet litt innenfor dette fagfeltet, og kan stort sett ingenting om eksplosiver. Men jeg er en lovlydig borger og vil forholde meg til dette dersom retten ber meg om å vitne, skriver «Fjordman» i en e-post til Dagbladet.

En annen høyaktuell kandidat er Brynjar Lia, terrorekspert og forsker ved FFI. Dagbladet søkte i går Lia uten hell.

Ikke venner Breiviks forsvarere velger trolig å se bort fra flere områder som de tidligere har varslet at de ønsket belyst i retten, fordi hovedvekten av bevisførselen vil belyse tilregneligheten.

Eksempelvis vil trolig ikke forsvarerne føre vitner om Breiviks bruk av dataspill.

SITERT: Peder «Fjordman» Jensen er omfattende sitert i Breiviks såkalte manifest, og må trolig vitne i saken mot ham. Foto: Scanpix
SITERT: Peder «Fjordman» Jensen er omfattende sitert i Breiviks såkalte manifest, og må trolig vitne i saken mot ham. Foto: Scanpix Vis mer

Statsadvokatene leverte sin bevisoppgave i forrige uke. Blant de 99 navnene på lista var det blant annet to av Breiviks venner og hans mor, som trolig vil bruke sin rett til å nekte å vitne.

Forsvarerne vil trolig heller ikke stevne noen av Breiviks venner, da 33-åringen ikke ønsker det selv.