<strong>-HADDE TRE HOVEDMÅL:</strong> I politiavhør har Anders Behring Breivik utpekt tre personer som hovedmål for terrorhandlingene: Jonas Gahr Støre, Gro Harlem Brundtland og Eskil Pedersen.
Foto: Morten Holm / Scanpix
-HADDE TRE HOVEDMÅL: I politiavhør har Anders Behring Breivik utpekt tre personer som hovedmål for terrorhandlingene: Jonas Gahr Støre, Gro Harlem Brundtland og Eskil Pedersen. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Breiviks hovedmål: Gro, Jonas og Eskil

Hadde studert AUF-lederens utseende og fysikk før angrepet, skriver VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): VG skriver i dag at Gro Harlem Brundtland, Jonas Gahr Støre og Eskil Pedersen var Anders Behring Breiviks hovedmål for terrorhandlingene.

Dette kommer fram gjennom Breiviks politiavhør, melder avisa.

Turte ikke spørre Breivik skal i avhør forklart at han han var redd for å bli avslørt da han befant seg på ferga MS Thorbjørn, som tok ham over til Utøya.

- Egentlig ville jeg spørre om Gro Harlem Brundtland var til stede, men turte ikke, har han ifølge VG sagt i politiavhør.

Som Dagbladet tidligere har skrevet anså Breivik Brundtland som ikonet for alt han hatet så intenst.

På nettet hadde han i debattinnlegg allerede omtalt henne som «landsmorderen».

Skiftet mål Etter å ha kommet over på Utøya, forsto massemorderen etter en stund at Brundtland ikke lenger befant seg på øya.

«Derfor skiftet han primærmål til AUF-leder Eskil Pedersen, som han visste hvordan så ut», skriver VG.

Studerte Pedersen I planleggingen av terroraksjonen skal Breivik ha studert Pedersen gjennom media.

«Han skal ha studert både fysikken hans, hvor lederen sannsynligvis ville oppholde seg og særlig ansiktet hans», skriver VG.

Pedersen har i ettertid av angrepene fortalt Dagbladet om hvor vanskelig det var for ham å være tilbake på Utøya første gang etter angrepet.

- Det har vært tøft å se de stedene flere av vennene våre er blitt drept. For noen har det vært veldig tøft å komme ut hit, for andre har det gått bedre enn de fryktet, sier AUF-lederen til Dagbladet.

Han har også satt ord på sorgen over å miste mange gode venner:

- Det verste har vært å være i begravelser og se at folk jeg er glad i gråter. Det har vært en surrealistisk og uvirkelig periode, sier han.

- Ble forsinket Breivik hadde også utenriksminister Jonas Gahr Støre som ett av sine hovedmål. Men fordi han ble forsinket i planleggingen av terroren, dro han ikke ut på Utøya før fredag, ifølge VG.

Breivik hadde med seg to våpen ut på Utøya, og begge hadde han oppkalt etter norrøne guder.

<strong>HOVEDMÅL:</strong> Ifølge VG har Anders Behring Breivik utpekt Eskil Pedersen og Gro Harlem Brundtland som to av sine hovedmål 22. juli.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
HOVEDMÅL: Ifølge VG har Anders Behring Breivik utpekt Eskil Pedersen og Gro Harlem Brundtland som to av sine hovedmål 22. juli. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer