UT FRA ISOLASJON: Fangen sitter minst 20 timer innelåst på cella hver eneste dag. Det har han gjort i nesten fem år nå. Når fengselsbetjentene spør om han vil bli med ut i luftegården og spise litt is, svarer han: - Nei, jeg vil ikke det. Jeg vil se film. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UT FRA ISOLASJON: Fangen sitter minst 20 timer innelåst på cella hver eneste dag. Det har han gjort i nesten fem år nå. Når fengselsbetjentene spør om han vil bli med ut i luftegården og spise litt is, svarer han: - Nei, jeg vil ikke det. Jeg vil se film. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Breiviks livskvalitet er bedre enn disse fangenes livskvalitet. Disse her har ingenting

I dette fengselet sitter fanger isolert minst 20 timer i døgnet i flere år. De sover ved sin egen avføring og snakker med seg selv. De er syke og lever et uverdig liv, mener Ila-ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

ILA (Dagbladet): Mannen i begynnelsen av 30-åra har snart sittet fem år isolert på ei sju kvadratmeter stor celle i kjelleren på Ila fengsel- og forvaringsanstalt. Der har han et lite vindu som slipper inn noen stråler dagslys, en TV, en DVD-spiller, en Playstation, ei seng, en vask og et toalett.

Mannen bruker ikke toalettet på cella. I stedet benytter han gulvet. Ofte velger han også å sove der, ved siden av sin egen avføring.

Avdelingsbetjentene som passer på ham hører at han snakker med seg selv der inne, at han roper og skriker. Når de kommer inn i det tilgrisede rommet står ofte vasken på. Det samme gjør TV-en, men på en kanal som bare skurrer.

- Dette er en alvorlig psykisk syk person, som på ingen måte blir bedre av å sitte minst 20 timer helt alene hver eneste dag, år etter år, sier inspektør Freddy Hansen ved Ila fengsel.

Blant landets farligste

Han har et normalt utseende, og er en stor mann. Han skal tidligere ha drevet med boksing og framstår som muskuløs og sterk. For noen uker siden skal han ha slått og skadet en av betjentene fra fengselets «ressursteam». Når mannen skal ut av cella, dusje eller i luftegården, er det alltid minst fire betjenter fra nettopp dette teamet som følger ham.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn