Breiviks «martyrgave» til seg selv: Et år med WoW

- Det er nok spillingen han savner mest nå, sier Lippestad.

SAVNER SPILLENE: Det Anders Behring Breivik savner mest fra livet utenfor murene, er muligheten til å spille dataspill. Han har tidligere satt av ett år av livet sitt til å spille World of Warcraft. - Han anså det som en slags "martyrgave" til seg selv, opplyser hans forsvarer Geir Lippestad overfor Dagbladet. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
SAVNER SPILLENE: Det Anders Behring Breivik savner mest fra livet utenfor murene, er muligheten til å spille dataspill. Han har tidligere satt av ett år av livet sitt til å spille World of Warcraft. - Han anså det som en slags "martyrgave" til seg selv, opplyser hans forsvarer Geir Lippestad overfor Dagbladet. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Terroristen Anders Behring Breivik har i dag vært i et langt avhør. Der har han blant annet snakket om dataspill, sin forretningsvirksomhet og sine påståtte mentorer.

I avhøret sa Breivik at han satte av et helt år til å spille det populære spillet World of Warcraft (WoW).

- Han sier at det rett og slett var hans martyrgave til seg selv, sier hans forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

Massemorderen har forklart at han forventet å bli drept av politiet under terrorangrepet. Han har også uttrykt frykt for å bli drept på vei til og fra fengslingsmøter eller i fengselet.

- Ville fordype seg Lippestad forteller at Breivik ønsket å fordype seg i WoW.

- Han sier at det alltid har vært en drøm for ham å spille det i et år. Derfor brukte han mye tid og penger på være i det spillet.

- Jeg visste at han spilte det mye, men at spillingen var så viktig for ham er også nytt for meg. Om du spør hva han savner mest når han nå sitter i fengslet er det nok spillingen han ville svart. Spill har åpenbart veldig, veldig viktig i livet hans, sier Lippestad.

- En god opplevelse Også i sitt mye omtalte kompendium skriver Breivik om sin interesse for World of Warcraft, og at han som 25-åring tok et helt år fri for å spille det.

- Det var en god opplevelse og noe jeg ønsket å gjøre i en begrenset tid i en periode av livet mitt, skriver han.

FORSVARER: Geir Lippestad forteller til Dagbladet at Anders Behring Breivik i dag har fortalt om at World of Warcraft var svært viktig for ham, og at han ga et år med spilling i "martyrgave" til seg selv. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FORSVARER: Geir Lippestad forteller til Dagbladet at Anders Behring Breivik i dag har fortalt om at World of Warcraft var svært viktig for ham, og at han ga et år med spilling i "martyrgave" til seg selv. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

I forbindelse med at han hevder at han nylig har rundet ett WoW-spill, skriver han:  

- Det er viktig å ha det gøy noen timer hver dag.

- Skalkeskjul Breivik hevder også at en spilleavhengighet er et godt skalkeskjul for å planlegge andre ting.

«Si at du spiller World of Warcraft eller andre MMO og har utviklet en spillavhengighet. Si at du skal spille hardcore resten av året og at det ikke er noe poeng i å forsøke å overbevise deg om noe annet. (...) Fortell dem at du er flau over det og at du ikke vil snakke mer om det. Få dem til å love deg å ikke si det til noen. (Du vil effektivt få stoppet spørsmål fra den personen OG få individet til å hjelpe deg i å beskytte dekket ditt fra andre.)» heter det i manifestet.

Breivik har også oppgitt at han brukte spill som trening. Under bombetilvirkningsfasen hevder han at han spiller World of Warcraft (WoW) fordi det øker moralen og motivasjonen.

Både i det såkalte manifestet og på flere internettforum som Dagbladet har undersøkt, skryter terroristen av sine ferdigheter i World of Warcraft.

Kortvarig comeback Han spilte to karakterer i spillet. Disse het «Conservatism» og «Andersnordic», fram til sistnevnte også endret navn til «Conservatism» i 22. mars 2009.

Breivik påstår at lauget hans var blant de første i verden til å drepe store monstre. Laugene - de såkalte guildene - i WoW konkurrerer hele tiden om å drepe nye monstre som blir gjort tilgjengelig av Blizzard, skaperne av spillet.

- Det å drive et WoW-guild er like utfordrende som å lede et eget firma med sju ansatte eller flere. Det krever ekstremt mye arbeid for å være suksessrik, hevder han i det såkalte manifestet.

FYRER AV: Her skyter Anders Behring Breivik i spillet World of Warcraft. Han kalte seg Andersnordic da han spilte rollespillet. Da dette bildet var tatt var han leder for et laug med titalls medlemmer. Da han sluttet forklarte han på forum at det var fordi han ville gi ut boka si om islamiseringen av Europa. Foto: Youtube/WOW
FYRER AV: Her skyter Anders Behring Breivik i spillet World of Warcraft. Han kalte seg Andersnordic da han spilte rollespillet. Da dette bildet var tatt var han leder for et laug med titalls medlemmer. Da han sluttet forklarte han på forum at det var fordi han ville gi ut boka si om islamiseringen av Europa. Foto: Youtube/WOW Vis mer

Breivik ser ifølge WoW-forum ut til å ha vært svært aktiv rundt 2008, mens han tok en pause og kom tilbake i 2010. Da stilte han spørsmål som tydet på at han ikke hadde like god greie på spillet lenger. Hans comeback ble kortvarig, han ble aldri like aktiv som tidligere.

Breiviks spilleaktivitet er et poeng både for politiet og forsvarerne. Samtidig har omtalen av terroristens dataspillvaner fått enkelte til å reagere da de føler seg stigmatisert siden de spiller de samme spillene som Anders Behring Breivik spilte.

«MARTYRGAVE» Anders Behring Breivik har ifølge sin forsvarer Geir Lippestad forklart at han ga seg selv en «martyrgave». Den besto i å spille World of Warcraft i ett år. Politiet
«MARTYRGAVE» Anders Behring Breivik har ifølge sin forsvarer Geir Lippestad forklart at han ga seg selv en «martyrgave». Den besto i å spille World of Warcraft i ett år. Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer