Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breiviks medfange benekter mordbrann og syreangrep

Mannen som må dele sikkerhetsavdelingen i Skien fengsel med Anders Behring Breivik, møter mandag i retten, tiltalt for mordbrann, syreangrep og drapsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har tatt forbehold i tiltalen om at vi vil be om forvaringsstraff. Det sier sitt om hvor alvorlig denne saken er, sier statsadvokat Tormod Bakke til NTB.

Den 39 år gamle hedmarkingen regnes som så farlig at han så langt er den eneste som har blitt underlagt de strenge soningsforholdene ved avdelingen for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel - i tillegg til Anders Behring Breivik.

- Ville drepe sorenskriveren Nå er han tiltalt for å ha forsøkt å drepe sorenskriveren på Hamar og hans familie ved å tenne på huset deres. Huset fikk store skader i brannen, men ingen døde.

Sorenskriver Ola P. Svor og kona hans var ikke hjemme. De to døtrene ble reddet uskadd ut av det brennende huset.

Tiltalen lyder på forsøk på overlagt drap.

- Det er på det rene at huset brant, men oppfatningen av at brannen ble antent av min klient, er ikke riktig. Først må retten ta stilling til om brannen faktisk var påsatt, og skulle den komme til at det er tilfelle, blir det et spørsmål om hvem som tente på, sier advokat Morten Andreassen til NTB.

Nekter for alt 39-åringen nekter straffskyld etter den åtte sider lange tiltalen som skal behandles av Sør-Østerdal tingrett fra mandag av. Han ser fram til at den endelig skal bli underlagt rettslig behandling, ifølge forsvareren.

Blant anklagene 39-åringen skal forsvare seg mot, er en lang rekke grove trusler, mishandling, narkotikabesittelse og et angrep mot etsende væske mot to polititjenestemenn idet de tok seg inn i boligen hans.

Mannen hadde rigget til et sinnrikt, fjernstyrt system som sprøytet den etsende væske i øynene på de to tjenestemennene.

- Dette var en installasjon som skulle benyttes i tilfelle innbrudd. Min klient sier han oppfattet den aktuelle situasjonen som et innbrudd, siden polititjenestemennene ikke legitimerte seg. Han vil forklare mer om dette i retten, sier Andreassen.

Mener dommer er inhabil 39-åringen er dessuten sterkt kritisk til at rettssaken skal avholdes i et provisorisk rettslokale i Hamar, og har beskyldt så vel domstol som aktor for å være inhabile.

Riktignok er det Sør-Østerdal tingrett, og ikke Hedmarken tingrett, som skal behandle saken, men den skal avholdes bare få minutters kjøretur unna dommeren som er fornærmet i saken, og den skal aktoreres av statsadvokaten i byen.

Saken har delvis vært etterforsket av den samme politiavdelingen som de fornærmede politifolkene tilhører. Tormod Bakke var dessuten politimester i Hedmark politidistrikt før han ble statsadvokat i Hedmark og Oppland statsadvokatembeter.

Andreassen mener det åpenbart er nære forbindelser mellom de profesjonelle aktørene og de fornærmede i saken, men har ikke fått medhold i sine habilitetsinnsigelser og anker over avslagene.

Aktor: - Jeg er upartisk Tormod Bakke «registrerer at det har vært mange runder om habilitet», og at det ikke er funnet at noen av aktørene er inhabile.

- Forsvarerens innsigelser er ferdig behandlet. Vi i påtalemyndigheten skal opptre upartisk. Og sånn sett blir denne saken en helt vanlig test for oss, sier statsadvokat Bakke.

Han mener hele saken, og motivet for handlingene i tiltalen, gjennomsyres av at tiltalte ikke har noen tillit til verken politi eller påtalemyndigheten.

Retten har satt av rundt to og en halv dag til tiltaltes forklaring alene. Saken skal etter planen avsluttes først om seks uker.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram