SER HØYBLOKKA FRA KONTORET:  Advokatkontoret Lippestad ligger bare noen kvartaler unna regjeringskvartalet. Fra kontorvinduet ser Tord Jordet og Odd Ivar Grøn de øverste etasjene i høyblokka.  Foto: Tomm W. Christiansen
SER HØYBLOKKA FRA KONTORET: Advokatkontoret Lippestad ligger bare noen kvartaler unna regjeringskvartalet. Fra kontorvinduet ser Tord Jordet og Odd Ivar Grøn de øverste etasjene i høyblokka. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

Breiviks medforsvarere var 50 meter fra bomba

Tord Jordet (30) og Odd Ivar Grøn (30) har sovet dårlig siden 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ettermiddag den 22. juli i fjor hadde advokatfullmektig Odd Ivar Grøn (30) ferie fra jobben i advokatfirmaet Lippestad.

Etter å ha vært en tur i Oslo sentrum, syklet han hjemover mot boligen på Bislett.

I det han passerte Deichmanske bibliotek — rundt 50 meter etter regjeringskvartalet — sprengte mannen han seinere skulle forsvare en 950 kilo tung bombe i lufta.

De enorme kreftene var nær ved å slå ham ut.

- Hele bakken ristet, jeg holdt på å bli kastet av sykkelen, forteller Grøn.

Det første han gjorde etter at han hadde summet seg, var å ringe kollegaen Tord Jordet (30) som satt på jobb. Han ville høre om kontorene var inntakt. 

Nær bomben Lokalene til advokatfirmaet Lippestad ligger bare noen kvartaler unna Breiviks første terrormål.

Men selv om han hadde planlagt ugjerningene sine i lang tid, hadde ikke massedrapsmannen fått med seg dette.

- Nei, det tror jeg ikke han visste. Han har sagt noe slikt som «ja, ja, det gikk jo bra». Så har han gitt uttrykk for at det hadde vært spesielt om Geir hadde blitt skadet, forteller Grøn. Tord Jordet satt og snakket i telefonen da bomba eksploderte. Han hørte den som et drønn. Gjennom vinduet fra kontoret så han papirer og støv som fløy ut av vinduene i de øverste etasjene i Høyblokka.

- Jeg forsto at dette måtte være en bombe. Vi ante ikke omfanget på dette tidspunktet, men jeg husker jeg tenkte: «Nå er terroren kommet til Norge», forteller Jordet.

Omstilling Både Grøn og Jordet reagerte med sjokk. At sjefen deres Geir Lippestad dagen etter skulle ta på seg forsvareroppdraget for terroristen, og at de selv skulle få viktige roller i forsvarerteamet var ikke i deres tanker.

Da det ble klart at gjerningsmannen var i live spekulerte Grøn på hvem som ville bli forsvarer.

- Jeg diskuterte det med kona mi, som også er jurist. Denne mannen vil få en forsvarer. Hvem blir det? Akkurat da tenkte jeg ikke på Geir og oss, sier han.

På formiddagen dager etter sendte Lippestad dem en sms om at massedrapsmannen hadde bedt om å få ham som forsvarer.

- HADDE IKKE GÅTT ALENE:   Geir Lippestad sier han ikke hadde kommet i mål uten kollegene Tord Jordet,(til venstre)  Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn.
- HADDE IKKE GÅTT ALENE: Geir Lippestad sier han ikke hadde kommet i mål uten kollegene Tord Jordet,(til venstre) Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn. Vis mer

- Han ville at vi skulle høre det fra ham først. Han skrev at han var på vei til avhør og sa at det kom til å bli mye medietrykk, forteller Grøn.

Samme kveld begynte presse fra hele verden å ringe. For kontoret med bare tre ansatte, og den gang ingen sekretærfunksjon, ble det en stor omstilling. Sentralbordtelefonen, som står på skrivebordet til Grøn, kimet konstant.

De to unge juristene måtte bytte på å ta den.

- Det var ikke åpenbart i begynnelsen at vi skulle få så sentrale roller, men ganske tidlig sa Geir at han ville ha oss med. Han ville ha med seg noen han kjente godt og stolte på, forteller de to.

Snart hentet han også inn advokat Vibeke Hein Bæra som partner og medforsvarer.

Møtet med drapsmannen Jordet møtte massedrapsmannen først gang mandag 25. juli, i forkant av fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Han beskriver det som spesielt.

- Så tett opp mot hendelsen var vi fortsatt i sjokktilstand. Det var krevende å treffe personen som var ansvarlig for dette, legge følelsene til side og innta en 100 prosent profesjonell forsvarerrolle, sier han.

- Jeg har hatt strafferettssaker før, men ikke av dette kaliberet, påpeker Jordet.

Terrorsaken kalles gjerne den største rettssaken etter krigsoppgjøret. Men Jordet og Grøn har et avslappet forhold til det historiske perspektivet. Jordet vil ikke si så mye mer om dette enn at det ikke er det de har fokus på.

For Grøn, som fortsatt er advokatfullmektig, fører den omfattende saken paradoksalt nok til at advokatbevillingen hans blir forsinket. Reglene er slik at før du kan få bevilling må du prosedere et visst antall saker for retten.

Men med oppdraget som en av Breiviks fire forsvarere, har det vært tid til lite annet i høst.

Sover dårlig Det vanskeligste med oppdraget har vært å forholde seg til terrorsakens grusomheter hver eneste dag.

I høst har de blant annet vært på et sted mellom 40 til 50 dommeravhør med de yngste 22. juli ofrene. Som forsvarere har de vært til stede når Breivik i detalj beskriver gjerningene sine og de har sett bildene fra åstedet som er så grusomme at aktor ikke vil legge dem fram i retten.

- Jeg har ikke sovet godt siden før 22. juli. Jeg blir liggende å tenke på ting, på saken, på detaljer, forteller Jordet. Samtidig skal de være djevelens menn.

TEAM LIPPESTAD:  Vi er et spennende og sammensatt team, sier Geir Lippestad om kollegene. Her sammen med Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn (til høyre)
TEAM LIPPESTAD: Vi er et spennende og sammensatt team, sier Geir Lippestad om kollegene. Her sammen med Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn (til høyre) Vis mer

-Vår klient har for eksempel sagt at han har spart noen personer på Utøya. Da er det viktig for oss å kartlegge dette. Vi må se på alt som kan være formidlende. Under dommeravhørene satt vi ofte sammen med barnets foreldre. Det er utfordrende. Noen ting er det mindre hyggelig å spørre om da. 

De to mener jobben Geir Lippestad gjorde med å etablere en forståelse for forsvarerrollen har gjort deres egen jobb enklere. 

- Jeg har vært engstelig for at for eksempel ofre- og overlevende sine foreldre ikke skal klare å skille mellom oss og vår klient, men det har de vært imponerende flinke til, sier Grøn.

- Hadde ikke kommet i mål alene Geir Lippestad sier han ikke hadde klart seg hvis han ikke hadde delt jobben med sine tre kolleger.

- Jeg hadde ikke hatt muligheten til å få til dette på egenhånd. Vi er et spennende og sammensatt team. Jeg og Vibeke er rundt 50, mens Odd og Tord er rundt 30, og har en annen bakgrunn, som er nyttig.

- Vibekes erfaring fra politiet, med ti år som påtaleleder, er ytterst viktig. Odd og Tord er gravende, engasjerte, datakyndige.

De første dagene var Lippestad den eneste på forsvarerteamet.
- Hadde jeg fortsatt sånn, så hadde jeg ikke kommet i mål. Jeg fikk nesten ikke sove.  Bare det å ha et team hvor man kan lufte ting og støtte hverandre, er helt avgjørende, sier han.

STOR OMSTILLING:  Odd Ivar Grøn (til venstre) ogTord Jordet gikk fra en anonym tilværelse på et lite advokatkontor, til å håndtere presse fra hele verden. Foto: Erling Hægeland
STOR OMSTILLING: Odd Ivar Grøn (til venstre) ogTord Jordet gikk fra en anonym tilværelse på et lite advokatkontor, til å håndtere presse fra hele verden. Foto: Erling Hægeland Vis mer