DREPTE 77: Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DREPTE 77: Anders Behring Breivik. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Breiviks mor får ikke bistandsadvokat

Det har Borgarting lagmannsrett besluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breiviks mor får ikke oppnevnt bistandsadvokat, har Borgarting lagmannsrett besluttet.

I begjæringen om å få oppnevnt bistandsadvokat har Breiviks mor argumentert med at hun er å anse som skadelidt i den aktuelle saken, selv om hun ikke er fornærmet eller pårørende eller etterlatt av en som er fornærmet.

Det vises også til den vanskelige situasjonen hun er i, og at hun har behov for både juridisk og medisinsk bistand.

Borgarting lagmannsrett viser til at saken har vakt betydelig oppmerksomhet verden over, og sier at «belastningen som nærmeste pårørende i en slik situasjon må sies å være av ekstraordinær karakter». Moren kan likevel ikke sies å være «skadelidt» i juridisk forstand, mener lagmannsretten.

Tingretten har heller ikke sans for morens ønske om å få oppnevnt bistandsadvokat for å kunne forberede seg til rettssaken, noe som ville føre til at moren ville få innsyn i etterforskningsdokumentene. Tvert om ville slike rettigheter medføre en så betydelig utvidelse av ordningen med bistandsadvokat, at det ville kreve en endring av lovverket, mener tingretten.

Breiviks mor er representert av advokat Ragnhild Torgersen i advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig. Torgersen ønsker ikke å kommentere saken.

(NTB)